Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Coca-Cola tror inte på sockerskatten

Foto: Tatan Syuflana/AP

Den nya skatten på läskedrycker i Storbritanniens kommer påverka mer än 350 produkter i landet. Läskföretagen slår nu tillbaka mot den kommande ”sockerskatten”.

George Osborne, Storbritanniens finansminister, presenterade i veckan regeringens nya budget. Den innehöll beskedet om skatt på läskedrycker som innehåller mer än 5 gram socker per 100 milliliter.

Skatten som ska trädda i kraft april 2018 kommer påverka priset på flera läskedrycker, detta indirekt genom en extra avgift för tillverkarna. Exempelvis överstiger en stor del av Coca-Colas utbud mängden socker som lagen reglerar. Storföretaget ifrågasätter nu sockerskatten.

– Vi tror inte att sockerskatten är rätt väg att gå. Vi debatterar inte problemet, vi debatterar lösningen. Det finns inte fakta som bevisar att en sockerskatt fungerar för att ändra folks beteende, säger Leendert den Hollander, Coca-Colas chef i Storbritannien enligt The Guardian.

Ett land som tidigare infört en liknande skatt är Mexiko. Landets konsumtion av läsk var bland de högsta i världen, enligt samma tidning. Landet har nu en av världens högsta skatter gällande läskedrycker.

Leendert den Hollander menar att Mexiko är ett bevis för att en skatt inte är rätt sätt att hantera frågan. Enligt honom så har lagen som instiftades 2014 bara minskat det genomsnittliga kaloriintaget med sex kalorier om dagen.

Foto: TTGeorge Osborne, Storbritanniens finansminister, presenterade i veckan regeringens nya budget. Foto: AP

– Om målet är att reducera intaget av kalorier på daglig basis så visar exemplet Mexiko att det inte fungerar, säger han och fortsätter:

– Vi vet att detta är en lösning som folk tror ska hjälpa mot problemet med övervikt, speciellt från ett statligt perspektiv, men det finns inga bevis för att detta kommer minska fetman.

En undersökning, publicerad av den medicinska tidsskriften the BMJ, visar dock att försäljningen av drycker med en hög sockerhalt minskatt med 12 procent i Mexico sedan skatten infördes.

De senaste fyra åren ska mängden kalorier i läskedrycker ha minskat med elva procent i genomsnitt i Storbritannien, enligt the British Soft Drink Association. Nicola Mallard, analytiker hos Investec, säger till the Guardian att skatten skulle påskynda läskföretagens minskning av socker i sina produkter.

– Avgiften introduceras först om två år. Syftet är att företag ska kunna göra om sina produkter under tiden för att minska eller eliminera avgiftens påverkan på dem, säger hon.

Läs mer. Sockerskatt
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.