Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/coronakris-ger-okat-tryck-pa-campingplatser-och-begagnade-husbilar/

Ekonomi

Coronakris ger ökat tryck på campingplatser och begagnade husbilar

Johan Söör, vd på företaget First Camp, vittnar om ett stort intresse för campande i år.
Johan Söör, vd på företaget First Camp, vittnar om ett stort intresse för campande i år. Foto: Carl Bredberg

Många svenskar väljer campingsemester för första gången i sommar. Efter att reserestriktionerna hävts ligger bokningarna hos företaget First Camp för juli månad redan på samma nivå som i fjol. Samtidigt är efterfrågan på begagnade husvagnar och husbilar större än på länge.

Ägarna till landets campingplatser hörde till dem som jublade högst när regeringen den 4 juni gav besked om lättade reserestriktioner. Samma dag började bokningarna strömma in hos företaget First Camp, som har 39 campingplatser över hela Sverige och fem i Danmark.

– Dagarna efter beskedet dubblade vi försäljningen jämfört med veckan före och för juli har vi i dagsläget redan lika många bokningar som förra året. Jag är förvånad över hur snabbt det gått, säger vd:n Johan Söör.

2019 var ett rekordår för svensk camping med totalt nära 17 miljoner gästnätter. De tidigare reserestriktionerna gjorde att First Camp kalkylerade med ett tapp på runt 30 procent. Johan Söör säger att möjligheten för svenskarna att åter resa fritt betyder väldigt mycket för hela branschen och för sommarjobben.

– I vanliga fall har vi 700 sommarjobbare på våra anläggningar, som vi inte visste om vi skulle kunna erbjuda jobb, men tack vare regeringens besked har vi kunnat ta tillbaka en stor del av dem, säger Söör.

Han påpekar att det fortfarande är stor variation på beläggning mellan campingar. Skåne, Halland och södra Bohuslän går bäst medan de orter som normalt har många norska gäster har det svårare. Norrmän som semestrar i Sverige måste fortsatt sitta i karantän i tio dagar vid hemkomsten.

– Vi har normalt tolv procent norska gäster, men den marknaden är i princip död. Däremot ser vi en ökning av bokningar från Tyskland de senaste veckorna. En annan effekt är att de svenskar som skulle ha åkt på chartersemester utomlands nu väljer att skaffa husvagn eller bo i stuga, säger Söör.

Långholmens camping i Stockholm. Arkivbild.
Långholmens camping i Stockholm. Arkivbild. Foto: Moa Karlberg

Med fler gäster ökar risken för smittspridning. Tomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, varnade nyligen för de effekter som fria resor innebär och uppmanade folk att inte trängas på badplatser och campingställen.

Johan Söör säger att man tar smittorisken på stort allvar, men tror att många upplever att det är mer säkert att vara ute och campa än att vara hemma och pekar på att camping har en rad fördelar när det gäller social distansering. De flesta tar sig till campingplatsen i eget fordon och merparten har egen toalett och kök i sin husvagn eller husbil. Reglerna säger också att det ska vara fyra meters avstånd mellan ekipagen. Söör berättar att några av de campingplatser som ligger avsides ute i skogen går bättre än vanligt och tolkar det som att folk är måna om att semestra avskilt.

För att ytterligare minska smittrisken har företaget bland annat tillsammans med Svenska campingförbundet utarbetat särskilda regler under krisen, som innebär att alla gemensamma aktiviteter sker utomhus.

– På midsommar kommer vi att ha flera midsommardanser under dagen, så att det blir maximalt 50 personer på varje dans. Det blir dans med distansering, säger Söör.

Han tror att den starka trend som campingindustrin såg före coronakrisen kommer att fortsätta och säger att de finns mycket som gynnar branschen, som till exempel ökat fokus på hållbarhet och att folk i högre utsträckning vill semestra för sig själva med eget fordon och söker naturnära upplevelser.

– Det är klart att den här krisen även påverkat oss, men jag betraktar det mer som ett hack i kurvan, säger Söör.

Det ökade intresset för campingsemester märks också i efterfrågans på begagnade husvagnar och husbilar. Den 16 juni fanns det drygt 6.000 husvagnar och knappt 6.000 husbilar till försäljning på Blocket.

– Jag har aldrig varit med om att det varit ett så litet utbud. Den tolkning man kan göra är väl att folk väljer ”hemester” i år, säger Lars Erik Pålsson på Husvagnsbranschens riksförbund.

Även försäljningen nya husvagnar ökade med cirka fem procent från januari–maj. Däremot minskade nyregistreringen av husbilar med nästan 25 procent, vilket sätts i samband med det nya sättet som fordonsskatten för husbilar beräknas på.

På en ny husbil kan skatten under de tre första åren bli fyra gånger så hög som före införandet av bonus-malus-systemet. Det är fortfarande populärt med husbil, men de flesta försöker få tag på en begagnad som registrerades före halvårsskiftet 2018.

Läs också: Slopad avrådan kan ge tillströmning av tyska campare

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt