Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/coronaoro-och-bankfrossa-pa-borsen/

Ekonomi

Coronaoro och bankfrossa på börsen

Foto: Thomas Karlsson

Stockholmsbörsen föll rejält på onsdagen, liksom de ledande Europabörserna.

En ny våg av oro för coronapandemins effekter svepte över marknaden tillsammans med en släng av bankfrossa.

TT Text

OMXS-index i Stockholm tappade 2,6 procent, och nedgången var bred. Av tungviktarna på OMXS30-indexet var det bara två aktier som stängde på plus: läkemedelsjätten Astra Zeneca och skogbolaget SCA.

Bland aktierna som drog mest nedåt i kraft av indextyngd fanns klädkedjan Hennes & Mauritz, vars aktie föll 6,3 procent.

Även banksektorn tyngde, då en våg av bankfrossa drog över europeiska börser. Handelsbanken rasade 6,7 procent och de övriga storbankerna föll alla över 4 procent. Stora kreditförluster i tyska Commerzbank och nederländska ABN Amro och nya besparingsåtgärder i konkurrenten Deutsche Bank minskade suget efter bankaktier.

Lastbilstillverkaren Volvos aktie föll 4,0 procent sedan styrelsen i tisdags kväll meddelat att man drar tillbaka förslaget om utdelning på nästan 12 miljarder kronor för fjolåret.

Marknaden präglades även av oro för nya vågor av smittspridning i länder som tidigare fått bukt på covid-19-pandemin. Därtill bidrog ökad oro för att relationen mellan världens två största ekonomier – USA och Kina – ska försämras ytterligare sedan ett förslag lagts fram i USA:s senat som ger president Donald Trump mandat att införa sanktioner mot Kina om kineserna inte kan redogöra fullt ut för hur pandemin började.

Londonbörsens FTSE100-index gick ned 1,5 procent, DAX-index i Frankfurt tappade 2,6 procent och CAC40-index i Paris föll 2,9 procent.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt