Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 08:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/coronauppsvinget-over-for-e-handeln-forutom-bland-aldre-kunder/

Ekonomi

Coronauppsvinget över för e-handeln – förutom bland äldre kunder

E-handelsboomen ser ut att vara över. Den extrema uppgången som syntes under pandemins första månader har nu planat ut – om än på en högre nivå.

– Jätteuppsvinget har peakat, säger Arne Andersson, e-handelsrådgivare på Postnord.

TT Text

I tider av social distansering och avstånd ekade stadskärnorna tomma, medan e-handeln slog i taket. I takt med att smittspridningen nu klingar av och världen sakta återgår till det normala gör även svenskarnas internetshoppande det, visar Postnords undersökning E-barometern.

– Efter några månaders hemmasittande börjar vi gå tillbaka mot ett mer normalt läge. Det är en signal på att det är på väg tillbaka, om det inte är så att vi får en kraftig andra våg, säger Arne Andersson.

Sett till svenskarnas självuppskattade konsumtion så ökade e-handeln med 23 procent under juni, jämfört med juni förra året. Det är betydligt lägre tillväxt än under maj och april, då det var 36 respektive 44 procent.

– Det är fortfarande stor e-handel, men det är betydligt lägre än tidigare månader. Jätteuppsvinget har peakat, säger Arne Andersson, och tillägger att även det varma junivädret kan ha bidragit till minskningen.

Men trots den utplanande kurvan ligger e-handeln fortfarande på en avsevärt högre nivå än innan pandemin. Arne Andersson tror att man även framöver kommer att se högre nivåer, bland annat för att 58 procent av de tillfrågade i undersökningen uppgav att de undviker att gå in i butiker med många människor.

– Tidigare år har vi sett en tillväxt på ungefär 15 procent i snitt, det har varit en ganska linjär utveckling. Men nu kanske vi går upp 25 procent jämfört med tidigare år, säger han.

Uppgången fortsätter däremot för den äldre målgruppen, 65 till 79 år. I april ökade e-handeln bland äldre med anmärkningsvärda 154 procent, och i juni fortsätter de att hitta till nya typer av varor.

31 procent av de äldre uppger att de köper apoteksvaror online, medan 26 procent köper dagligvaror. Men det som sticker ut mest, enligt Arne Andersson, är att 13 procent har börjat köpa kläder och skor på nätet.

– De har börjat känna sig bekväma med att köpa dagligvaror och apoteksvaror nu. Men att handla kläder har varit ett ganska stort hinder, man har tyckt att det har varit svårt eftersom man inte kunnat prova. Så att det är en så stor ökning där, det tycker jag sticker ut, säger han.

Ämnen i artikeln

E-handel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt