Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/coronaviruset-stort-bakslag-for-svenska-foretag-i-kina/

Ekonomi

Nya coronaviruset stort bakslag för svenska företag i Kina

Tillverkning av skyddskläder i en fabrik i provinsen Jiangsu. Ännu är Kina långt ifrån tillbaka på normala produktionsnivåer.
Tillverkning av skyddskläder i en fabrik i provinsen Jiangsu. Ännu är Kina långt ifrån tillbaka på normala produktionsnivåer. Foto: AFP

PEKING. Det nya coronaviruset slår hårt mot svenska företag i Kina. Över 90 procent av företagen uppger att viruset kommer påverka deras försäljning negativt de kommande tre-sex månaderna, enligt en färsk enkät. 

Regimen i Peking går nu en balansgång mellan att få fart på ekonomin och hejda viruset.

Minskat resande, problem med leveranser och mindre konsumtion på grund av det nya coronaviruset är alla faktorer som tynger de drygt 600 svenska företag som är verksamma i Kina. 

Både kortsiktigt och om 3-6 månader bedömer över 90 procent av företagen att deras försäljning och produktion kommer att påverkas negativt, enligt en enkätundersökning som svenska handelskammaren i Kina och Business Sweden genomförde under tisdagen. 

Läs mer: Peking spökstad trots nyårsledighetens slut

I undersökningen är små, medelstora och stora företag representerade med ungefär en tredjedel var. 

– Vi ser en tydlig effekt av viruset, konstaterar Joakim Abeleen, Kinachef för Business Sweden. 

Företagen har att röra sig i kinesisk ekonomisk miljö som försurats rejält på grund av viruset. Särskilt hårt drabbas områden som resebranschen, bilindustrin, underhållningsbranschen, restaurant- och livsmedelsbranschen och detaljhandeln. Jämfört med nyårsveckan förra året har resandet minskat med 75 procent, turism med 95 procent, biografbesök med 95 procent och konsumtion med 50 procent. 

Däremot gör isoleringen och det faktum att många fortfarande jobbar hemifrån att onlineföretag kan se vissa positiva effekter. Också läkemedelsindustrin och försäkringsbranschen kan gynnas. 

För svenska företag gäller det nu att hålla sig uppdaterade och vara beredda på att snabbt ändra sina affärsplaner, menar Joakim Albelin. Hittills har de, enligt enkäten, framför allt ägnat sig åt att minimera virusets inverkan på de anställdas hälsa. Färre har utarbetat någon plan för att minimera de ekonomiska riskerna. 

Vad gäller det förstnämnda handlar det om åtgärder som att arrangera om hur de anställda arbetar, ibland isolera dem hemma, begränsa deras resande och införa hälsokontroller. En del omlokaliserar också anställda. 

Hur läget kommer att se ut längre fram är svårt att förutse. Mycket beror på när virusets spridning börjar avta och hur snabbt konsumtion, logistik och produktion kan komma tillbaka till normala nivåer. 

För den kommunistiska regimen är det en utmaning att inte förlora för mycket ekonomiskt, i en tid när den kinesiska tillväxten redan var på nedgång, men ändå klara av bekämpningen av viruset.

– Myndigheterna balanserar behovet av att begränsa virusets spridning med att få igång ekonomin, konstaterar Joakim Albelin.

Läs mer: WHO: Kan finnas vaccin mot nya coronaviruset om 18 månader

Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: Liu Bin/AP

I veckan gjorde Kinas ledare Xi Jinping, iklädd munskydd, sitt första offentliga framträdande sedan viruset tog fart på allvar när han besökte ett bostadsområde i Peking. Enligt uppgifter till Reuters ska Xi Jinping i veckan i ett möte med politbyrån ha varnat för att åtgärderna för att begränsa viruset har gått för långt och skadar ekonomin. I vad som kan tolkas som oro för de ekonomiska effekterna uppmanade han lokala ledare till att avhålla sig från fler restriktioner. 

Regimen har också de senaste dagarna presenterat flera åtgärder för att stötta näringslivet. Bland annat kan företag, även utländska, ansöka om lån till låg ränta och få förlängda löptider på lånen. Hyresvärdar till restauranger och affärer uppmuntras att ge uppskov på hyresbetalningar. 

Kina brukar vara känt för att få saker och ting att hända snabbt. I virustider är det inte längre än sanning.

– Företag får vara beredda på att beställningar kommer att ta längre tid än vanligt, säger Joakim Albelin.

Det nya coronaviruset hade på onsdagen tagit 1.113 personers liv och antalet smittade var uppe i över 44.000.

Hubei, provinsen där viruset bröt ut, är ett viktigt ekonomiskt nav med stor tillverkningsindustri. Här ligger fortfarande i stort sett allt nere och över 50 miljoner människor är isolerade.

Följderna märks världen över. Exempelvis har bilföretaget Nissan avbrutit sin produktion i en av sina fabriker i Japan på grund av att inte delar från Kina levereras. Även Hyundai har tillfälligt stängt sina fabriker i Sydkorea på grund brist på delar från Kina.  

I Europa har Fiat Chrysler sagt att företag överväger att pausa produktionen vid en av sina fabriker på grund av problem med leveranser från Kina.

Läs mer: Postnord stoppar paket till Kina