Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Crofts: Ha inte pengarna i madrassen

Tre frågor om minusräntan till DN:s privatekonomiska krönikör Maria Crofts.

Hur påverkar minusräntan mig?

Med minusränta får bankerna betala för att sätta in pengar hos Riksbanken och tanken är att de hellre ska låna ut dem till privatpersoner och företag. Eftersom bankerna i regel brukar föra över kostnader till kunderna skulle det kunna leda till att vi får betala för att få pengar på banken.

Men det är inte troligt att bankerna genast inför en så synlig avgift utan kostnaden kommer sannolikt att täckas på andra sätt. Det är till exempel inte troligt att sänkningen till minusränta får genomslag på boräntorna.

Vad händer med räntorna på bankkonton?

Inte mycket eftersom sparräntorna redan är väldigt låga eller obefintliga. Det är väldigt svårt att få en riskfri avkastning där räntan är värd att tala om. De alternativ som finns till sparkonton är att placera pengarna på börsen i fonder eller aktier och där finns alltid risken att sparkapitalet minskar i värde. Det finns aktörer som erbjuder sparkonton med jämförelsevis höga räntor men de har ingen insättningsgaranti. Det betyder att alla pengarna kan försvinna om bolaget går omkull.

Är det bättre att ha pengarna i madrassen om bankerna inför avgifter?

Nej, det är aldrig bra att ha stora summor hemma i bostaden även om man tycker att man förvarar dem på ett säkert ställe. Ett skäl till att ha pengarna på banken är att de är säkra där. Dessutom finns det långt ifrån så mycket sedlar så det räcker om det blir rusning till banken och alla vill ha kontanter samtidigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.