Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

CSN: Fusk med bidrag ökar kraftigt

Foto: Jessica Gow/TT

Fusket med studiemedel ökar, visar en ny rapport från CSN. Det senaste året har 16,3 miljoner kronor felaktigt delats ut. Värst är det språkutbildningarna, skriver SvD. 

Fusk med studiebidrag ökar kraftigt, enligt CSN:s nya rapport, skriver SvD. Under läsåret 2016/2017 upptäcktes 374 misstänkta fall av fusk. Tre år tidigare var siffran 34. Summan av de bidrag som misstänkts ha delats ut felaktigt har tredubblats och är nu 16,3 miljoner kronor. 

Ökningen av brotten ska till stor del bero på att myndigheterna blivit bättre på att upptäcka fusket. Men det finns andra faktorer som också kan spela in. 

Sedan 2015 får fler personer låna pengar utomlands, efter ett riksdagsbeslut. Ökningen sammanfaller med denna ändring men Björn Hammarstedt, verksamhetschef på CSN tror inte att ökningen av bedrägerier och riksdagsbeslutet har med varandra att göra. 

– Samtidigt som reformen infördes vidtog vi ett antal åtgärder och insatser för att stärka vår förmåga att upptäcka brott. Vi tror att det är den främsta orsaken till att vi upptäcker fler brott, säger han till SvD. 

Men för CSN är utlandsstudier svårare att granska än studier inom landet. 

En man dömdes för grovt bidragsbrott, efter att ha förfalskat ett studieintyg från en ekonomiutbildning i England. Han beskrev det som "ett enkelt sätt att komma åt pengar". Mannen fick totalt 170.992 kronor och dömdes till 2,5 års fängelse. 

Tidigare i år kunde DN avslöja att CSN betalat ut 2,5 miljoner kronor till svenskar för studier av en extrem form av islam vid ett universitet i Saudiarabien. Efter granskningen sa gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström att reglerna för vilka som ska få bidrag för utlandsstudier skulle ses över. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.