Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

CSN och du kan få en lång relation – så här slipper du problem

Arkivbild.
Arkivbild. Other: Jessica Gow

På väg att ta studielån? Förhållandet till CSN kan bli ditt livs längsta och det kommer definitivt att vara roligast i början. Här får du några insidertips.

Foto: DNHur mycket får man i studiemedel?

Du kan få maximalt cirka 2 500 kronor i veckan eller 10 000 kronor per månad. Av de 10 000 är cirka 2 800 bidrag som du inte måste betala tillbaka. 7 200 är lån som måste återbetalas.

Foto: Måste man låna precis så mycket? Jag vill ha så lite lån som möjligt.

Det får du avgöra utifrån din situation. Du kan ta bidrag alla veckor, men lån i färre veckor.

Om du väljer att läsa med bidrag och lån på deltid (50 eller 75 procent) så räknas veckorna utifrån den takt man läser. 20 veckor på 50 procent innebär 10 utnyttjade veckor. Totalt kan du få studiemedel för 240 veckor på högskolenivå.

Foto: Hur ofta måste man söka studiemedel?

En ansökan kan maximalt omfatta 52/53 veckor. Vid varje ny ansökan kollar CSN om du tagit tillräckligt många poäng. Många ansöker för höstterminen och vårterminen i samma ansökan för att ha sommaren på sig att göra eventuell omtenta. Men ibland kan en ansökan för vårterminen och höstterminen vara ett bra alternativ – om du till exempel har en väldigt svår kurs på våren och vill ha flera chanser till omtenta innan nästa ansökan.

Foto: Hur mycket får jag arbeta vid sidan om studierna?

Det varierar beroende på hur mycket du studerar. Om du till exempel studerar på heltid och terminen är 20 veckor, får du tjäna maximalt 86 782 kronor före skatt på ett halvår. Det motsvarar runt 13 000 kronor i månaden januari–maj och 20 000 kronor i juni.

Om du råkar tjäna för mycket, och du har sökt och blivit beviljad studiemedel för två terminer, då kan CSN bara dra bort överskottet från dina studiemedel den andra terminen. Men du måste själv meddela inkomständringen till CSN. Om du inte gör det kommer det att synas i efterkontroller efter två år. Då fattar CSN beslut om återkrav, och hur mycket det blir beror på hur mycket du tjänat. Du kan få återkrav på hela studiemedlet.

Foto: Hur länge får man studiemedel?

Max sex år på heltid om du tar maxbeloppet. Det är ganska svårt att få mer. Om du planerar att studera längre än så kan det vara ett alternativ att spara veckor genom att ta bidrag och lån på deltid, på det sätt som beskrivs på fråga två.

Foto: Hur snabbt måste jag betala tillbaka?

Det beror på när du slutar ta studiemedel, höst- eller vårtermin. Om du har ditt sista studiestöd under en vårtermin, börjar du betala efter nästa årsskifte. Har du ditt sista studiestöd på en hösttermin, dröjer det ett år innan du börjar betala. Om du har börjat betala tillbaka och sedan studerar med studiestöd igen, börjar du betala direkt när du avslutat de nya studierna. Däremot slipper du betala under den tid då du studerar med studiemedel. Du får en betalningsplan där du ofta betalar mindre i början och mer på slutet.

Lånet ska vara färdigbetalat när du fyllt 60 år. Men du kan när som helst lösa hela eller delar av ditt lån.

Foto: Ok, då tar jag studiemedel. Hur ansöker jag?

Du ansöker enklast med mobilt bank-id via CSN:s e-tjänster. Är ansökan komplett finns möjlighet att du får ditt beslut efter några dagar. Om CSN behöver begära in fler uppgifter, eller invänta resultat, kan det ta längre tid. Det krävs både studieförsäkran och registrering från skolan för att pengar ska kunna betalas ut. Det går att lämna studieförsäkran via CSN:s app.

Fotnot: DN:s reporter Irene Karlbom Häll har tagit chansen att studera igen, och igen, och hann med två olika studiemedelssystem innan terminerna tog slut. För att få koll på nuläget och dagens regler tog hon hjälp av CSN. Och en sak är klar – det finns fortfarande en del taktiska knep du kan ha nytta av.

Hur snabbt ”tjänar du in” studielånet?

Genom att titta på livslönen för olika yrken kan man räkna ut när studieskulderna betalar sig. För en del yrken är det vid 33 års ålder – för andra aldrig.

De som först tjänar tillbaka sina studielån är läkarna. En person med läkarutbildning tjänar i snitt in sitt lån vid 33 års ålder.

Andra yrkesgrupper som tjänar in skulderna före 40 är ekonomer, jurister, ingenjörer, apotekare, tandläkare, systemvetare och matematiker, enligt en undersökning som Saco har gjort.

Flera yrkesgrupper tjänar aldrig in sitt studielån. Dit hör bland andra lärare, och framför allt förskollärare, som tjänar 11 procent mindre än genomsnittet för en samhällsvetenskapligt gymnasieutbildad.

Andra yrkesgrupper som aldrig tjänar in sina skulder är socionomer, arbetsterapeuter, bibliotekarier, biomedicinska analytiker och personer med konstnärlig utbildning.

I genomsnitt tjänar en person med akademisk utbildning in sin skuld vid 41 års ålder, och tjänar 19 miljoner kronor under ett yrkesliv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.