Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Custodia-sparare får lite tillbaka

I sju år har 1 600 småsparare väntat på att få ut en del av sina pengar ur finansbolaget Custodias konkursbo. Men de får bara tillbaka 17 procent av insatt kapital, enligt den slutuppgörelse konkursförvaltaren gjort, skriver skanskan.se.

I konkursboet finns drygt 55 miljoner kronor. Efter kostnader återstår omkring 39 miljoner och fördelat på antalet sparare får de då tillbaka knappt en femtedel av det de en gång satsade.

Tidigare har cirka 1 100 sparare fått tillbaka 138 miljoner genom den statliga insättningsgarantin. Men garantin gällde endast dem som hade obundet sparande, inte för dem som hade sparandet bundet över viss tid. Det är den senare gruppen som nu har chans att få tillbaka en del av sin investering.

Custodia gick i konkurs 2006 efter att Finansinspektionen drygt ett halvår tidigare dragit in deras tillstånd. Två män som ägde bolaget dömdes senare i hovrätten till sex månaders fängelse för bokföringsbrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.