Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Cykelbud sparkades efter fackkontakt – näringsministern oroad

Carlos Gomes.
Carlos Gomes. Foto: Andrea Brask

DN rapporterade i helgen om Carlos Gomes, som arbetat som cykelbud men fått sparken efter att ha pratat med facket. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) oroas över vad som hänt.

– Nu är delningsekonomi något positivt, men om det börjar förknippas med dåliga arbetsvillkor kommer det att förändras, säger han.

Den nya tekniken har möjliggjort flera typer av anställning, exempelvis genom appar som Foodora, Wolt och Ubereats, som alla arbetar med matleveranser via cykel.

– Jag är positiv till delningsekonomin eftersom den öppnar för många möjligheter. Därför är det synd när människor hamnar i svåra situationer på grund av att företagen inte vet om sina skyldigheter och rättigheter, säger Mikael Damberg.

Det senaste året har flera frågor ställts kring hur företagen betalar skatt och ser till att de anställda har schysta villkor.

– Jag blir orolig, vi har sett ett antal exempel den senaste tiden, säger Mikael Damberg.

Lösningen på problemet finns, enligt näringsministern, i den svenska modellen.

– Lagstiftning är trubbig och tar lång tid att ändra. När den svenska modellen funkar som den ska gör den att anställda behandlas schyst.

Kan det vara aktuellt med politiska åtgärder om problemet kvarstår?

– Om företagen inte sköter sig kommer diskussionen att uppstå. Men jag tror att de kommer att inse att det är bättre att de påverkar med avtal än att riksdagen, som ligger långt bort från dem, måste gå in och reglera, säger Mikael Damberg.

Från fackligt håll riktas hård kritik mot Foodora efter det som har hänt.

– Det är oerhört allvarligt att människor som använder sin grundlagsstadgade rättighet utsätts för repressalier. Det är metoder som vi känner igen från 1800-talets arbetsmarknad, säger Markus Pettersson, förbundssekreterare på Transportarbetarförbundet.

Hela modellen är problematisk ur ett fackligt perspektiv, enligt Markus Pettersson.

– Utifrån en arbetsmiljöaspekt är de anställda utlämnade. Företagen har en raljant ton mot oss, de har inte förstått grundvalen i den svenska modellen vilket är mycket oroande, säger han.

Han tror att de som använder tjänster som Foodora inte är medvetna om arbetsvillkoren hos de anställda. 

– Konsumenternas har ett ansvar. Den urbana medelklassen tänker inte på hur våra medmänniskor blir behandlade, utan de tycker det är skönt att få hem varm mat utan att behöva gå utanför dörren, säger Markus Pettersson.

Fakta. Delningsekonomi

Handel med tjänster direkt mellan människor, ofta med hjälp av ny teknik. Exempel är taxitjänsten Uber och hotelltjänsten Airbnb. Fenomenet har både hyllats för att skapa nya möjligheter och kritiserats för att inte följa rådande lagstiftning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.