Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Cypern fryser pensioner och höjer skatter

Demonstranter bränner en EU-flagga utanför Cyperns parlament på tisdagskvällen.
Demonstranter bränner en EU-flagga utanför Cyperns parlament på tisdagskvällen. Foto: AP
Cypern fryser samtliga offentliganställdas pensioner. Dessutom höjs pensionsåldern med två år.

Nyheten om att Cypern nu låser alla pensioner inom den offentliga sektorn kom strax före klockan 20 på tisdagen. Nyhetsbyrån Reuters skriver också att landet höjer skatten på tobak, alkohol och bensin. När skatterna ska höjas och pensionerna frysas är ännu inte meddelat från Cyperns regering.

Sedan tidigare har det varit känt att pensionsåldern ska ses över vart femte år och då justeras i takt med att medellivslängden ökar. På sikt kommer alltså pensionsåldern att höjas ytterligare.

Alla folkvalda i det grekiska parlamentet får också sina löner frysta till 2016.

Dokument som har läckt efter förhandlingarna med EU och Internationella valutafonden (IMF) visar även att antalet offentliganställdas ska minskas med omkring 5.000 och att lönerna inom den offentliga sektorn ska frysas.

Uppgörelsen mellan Cypern och EU/IMF innebär också att regeringsanställda inte längre får flyga business class, förutom vid resor över Atlanten. De enda som kommer att få fortsätta flyga i den dyrare klassen också kortare sträckor är presidenten, Nicos Anastasiades och parlamentets talman, Yiannakis Omirou, skriver Reuters.

Höga regeringstjänstemän kommer också att förlora rätten att köpa bilar skattefritt.

Tidigare på tisdagen avgick landets finansminister Michalis Sarris från sin post. Sarris var en av männen bakom uppgörelsen med EU och IMF som ledde fram till ett stödpaket i form av ett lån värt 10 miljarder euro. Lånet ska betalas tillbaka under en period av tolv år och har en ränta på 2,5 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.