Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Då är sista chansen att e-handla julklappar

Allt fler företag anpassar sig till kunder som vill näthandla julklapparna i sista minuten. Många e-handlare lovar därför leverans före jul, trots att beställningen inte kommer in förrän 22 december.

För några år sedan tog julhandeln på nätet fart på allvar och nu väntas den slå nya rekord. Den som vill slippa missöden med uteblivna paket på julafton gör bäst i att vara ute i god tid. Men för den har is i magen finns det hopp fram tills bara några dagar före dopparedagen.

Stora aktörer som Netonet och Adlibris skriver på sina hemsidor att det går att beställa julklappar fram till den 22 december. Cdon har satt sitt senaste datum till 20 december. Men den som bor i exempelvis Norrland måste beställa något tidigare.

– Jämför man med tidigare år har många e-handlare skjutit fram sista datumet för att beställa för leverans innan jul. Det är ett sätt att möta efterfrågan från konsumenterna och fånga upp sista rycket av julhandeln, säger Jonas Ogvall, vd för Svensk digitalhandel.

Han råder dock alla konsumenter att kolla upp vad som verkligen gäller hos varje e-handlare.

– Alla har olika sista datum och det gäller olika saker beroende på var i landet man bor, säger han.

Arne Andersson som är e-handelsexpert på Postnord tror att julhandeln på nätet kommer att öka med 20 procent i år om man jämför med förra året. Trots att många beställer julklapparna sent tror han inte att det kommer bli några problem att leverera paketen.

– Om det inte blir snöstorm är jag övertygad om att vi kommer hinna, säger han.

Vad gör man om man är orolig för att paketet inte kommer fram innan julafton?

– Vill man ha pengarna tillbaka kan man välja att beställa från e-handlare som har leveransgaranti. Allt fler har det nu. Ett annat tips är att verkligen vara ute i god tid. Det går också att ringa till kundtjänsten hos företaget du ska beställa hos och kolla hur de ligger till med leveranstiderna.

Så ser reglerna ut för julbeställning hos:

Cdon: Du kan beställa dina julklappar fram till och med 20 december klockan 23.59. Detta gäller lagerhållna produkter med beräknad leveranstid 1-3 dagar. För postnummer som börjar på 62 eller 82-96 är sista beställningsdatum den 17 december kl 23.59 för leverans innan julafton.

Netonnet: Sista beställningsdag för att du ska få dina varor i tid innan julafton är måndag den 22 december klockan 17.00. Men då måste du välja expressfrakt. För dig som bor norr om postnummerområde 82, det vill säga i Östersundstrakten, samt på öar utan broförbindelse är sista beställningsdag söndag den 21 december kl. 12.00.

Adlibris: När du väljer vilken vara du vill köpa får du information om när du bör beställa den för leverans innan jul. För flera böcker gäller beställning senast 22/12 klockan 12:00.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.