Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/da-slapps-samsungs-nya-vikbara-telefon-i-sverige/

Ekonomi

Då släpps Samsungs nya vikbara telefon i Sverige

Samsung Galaxy Z Flip.
Samsung Galaxy Z Flip. Foto: Samsung

Samsungs första lansering av vikbara smartphones fick ett ljummet mottagande. Nu har företaget försökt finslipa konceptet med Samsung Galaxy Z Flip, som släpps i Sverige i februari.

I september 2019 släpptes Samsung sin första vikbara smartphone. Samsung Galaxy Fold berömdes för sin originalitet, men samtidigt ställdes frågor kring telefonens funktionalitet. Även det mastiga priset, cirka 23.000 kronor, hamnade i blickfånget hos både recensenter och allmänheten.

Därför är det kanske inte så konstigt att Samsung varit lite försiktigare i prissättningen den här gången. Rekommenderat pris för den nya luren är i nuläget 16.300 kronor, alltså nästan en tredjedel billigare än föregångaren. Recensenter har anmärkt på att telefonen skiljer sig mycket från sin föregångare – inte minst i hur telefonen viks. Samsung Galaxy Fold viks vertikalt, medan nya Samsung Galaxy Z Flip viks horisontellt. Skärmen, som är gjord av glas, har också skalats ned till 6.7 tum gentemot föregångarens 7.3 tum. 

Samsung Galaxy Z Flip är utrustad med en 10-megapixlig kamera på insdan som kan användas när telefonen är utvikt och på utsidan finns två sensorer på 12 megapixlar.

Telefonen har, till skillnad från föregångaren, inte stöd för 5g utan köpare för nöja sig med 4g. Även på minnesfronten har Samsung valt att kliva ner ett pinnhål. Galaxy Z Flip inkluderar 8 gb RAM och 256 gb internminne, jämfört med 12gb RAM och 512 gb internminne på Samsung Galaxy Fold. Det finns inget rum för extra minneskort på någon av telefonerna.

Samsung är inte den enda stora tillverkaren som siktat in sig på vikbara mobiltelefoner. Både Huawei (Mate X) och Motorola (Razr) har hakat på trenden med sina modeller Mate X respektive Razr.

Telefonen kommer att finnas i Sverige från den 21 februari.