Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Då trycker Storbritannien på Brexit-knappen

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Ben Cawthra/REX/Shutterstock

Storbritannien kommer att formellt inleda Brexitprocessen på onsdagen i nästa vecka. Då ska premiärminister Theresa May skicka ett brev till EU-rådets ordförande Donald Tusk.

Storbritanniens ständiga representant till EU, Sir Tim Barrow, meddelade på måndagen EU om att premiärministern Theresa May kommer att utlösa utträdespraragraf 50 den 29 mars.

– Det kommer att komma ett brev. May kommer att meddela EU-rådets ordförande Donald Tusk i skrift, och premiärministern har redan bekräftat att hon också kommer göra ett uttalande till parlamentet, säger en talesperson för den brittiska regeringen.

Brexit-ministern David Davis kallar enligt BBC processen för ”den viktigaste förhandlingen för det här landet på en generation”.

– Regeringen är klar över sina mål: en överenskommelse som fungerar för varje nation och region i Storbritannien, och för hela EU. Ett nytt, positivt partnerskap mellan Storbritannien och våra vänner och allierade i EU, säger han.

Läs mer: Brexit steg för steg.

Storbritanniens regering har tidigare sagt att processen ska inledas senast i slutet av mars. En talesperson för Downing Street menar att regeringen av hövlighet på förhand meddelar EU om vilket datum Brexit-processen kan påbörjas.

– Det är helt enkelt frågan om att ge en förhandsvarning för att hjälpa personer på alla sidor. Vi har alltid sagt att vi kommer utlösa artikel 50 innan slutet av mars, och vi tänkte att det skulle vara hjälpsamt att förvarna om när, säger han till The Guardian.

EU-rådets ordförande Donald Tusk skriver på Twitter att han kommer att presentera ett utkast till riktlinjer för Brexit-processen till de 27 medlemsländerna inom 48 timmar efter att paragraf 50 utlösts. Enligt den officiella tidsplanen ska Brexit-förhandlingarna ta två år. Det innebär att Storbritannien kommer att träda ur EU i mars 2019.

Storbritanniens premiärminister Theresa May reser just nu till landets olika regioner i ett försök att skapa enighet.  Vid ett tal i Swansea, Wales på måndagen sade hon att resultatet av folkomröstningen om Brexit inte bara handlade om ett utträde ur EU, utan också om en förändring i hur landet fungerar.

– En del av det handlar om att bygga upp en stark ekonomi och försäkra att fördelarna med ekonomisk tillväxt välstånd känns över hela Storbritannien, sade hon enligt The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.