Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dagen före ödesdagen för Saab

Det var på söndagen exakt två år sedan GM beslöt lägga ner Saab. Samma GM gäckar fortfarande Trollhätte-fabrikens framtidsdrömmar. Nu väntar den ödesdag som kan vara den sista.

– GM:s senaste besked var ytterligare en spik i kistan och det verkar som om GM förhindrar alla typer av försök att få Saab att leva vidare, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG, som organiserar fordonsindustrins underleverantörer.

I GM:s mejl på lördagskvällen, signerat presstalesmannen James Cain, levererades ännu en nej och beskedet att GM inte godtar Saab Automobiles nya förslag till lösningar.

– Att det kom då är rena utspelstaktiken, säger Fredrik Sidahl.

– När jurister och andra vaknar i Sverige på måndagsmorgonen ligger man fortfarande och sover i USA. De eventuella beslutsfattare på GM som man skulle vilja ha tag i förutom Cain, som ju bara är en informatör, har man inte en chans att nå före mötet i tingsrätten.

Det är strax efter lunch på måndagen som tre rådmän vid Vänersborgs tingsrätt ska få så relevant vägledning, av bland andra Saabs vd Victor Muller, att de kan fatta beslut om huruvida rekonstruktionen ska fortsätta eller upphöra.

Men innan dess måste pengar till de anställdas löner ha flutit in.

Novemberlönen saknas fortfarande och på fredag, dagen före julafton, ska decemberlönerna ut.

Många har redan tvingats ta nödlån och fler kan det bli.

Den tilltänkte rekonstruktören, Lars Söderqvist, har redan uttryckt att det vore extremt svårt, snarast uteslutet, att hitta argument för en fortsatt rekonstruktion om det inte kommer in pengar till lönerna.

I så fall kan hela måndagsmötet blåsas av innan det ens har börjat.

På söndagseftermiddagen lyste pengarna fortfarande med sin frånvaro och inte fanns då heller någon information om de förhandlingar som pågick i Stockholm mellan Saab och Youngman.

Victor Muller har gått till hårt motangrepp mot GM-uttalandet och har ifrågasatt hur GM kan ha synpunkter på ett upplägg där Youngman har noll procent av aktierna i Saab Automobile.

Fredrik Sidahl noterar att GM inte i sin pressrelease skriver att man stoppar de föreslagna alternativen, utan att man inte kan stödja dem:

– De kan inte skriva stoppar, eftersom de inte har på fötterna, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.