Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dagens Industri: FMV överkört när regeringen valde Patriot

En Patriot-enhet av typen PAC-3 uppställd vid japanska försvarsdepartementet i Tokyo.
En Patriot-enhet av typen PAC-3 uppställd vid japanska försvarsdepartementet i Tokyo. Other: Shizuo Kambayashi / AP

Försvarets materielverk (FMV) fick se sig förbigånget när regeringen beslöt att köpa in den amerikanska luftvärnsroboten Patriot. Rollfördelningen som säger att FMV hanterar inköp av krigsmateriel på uppdrag av Försvarsmakten ignorerades, rapporterar Dagens Industri.

Tisdagens besked om luftvärnsinköpet, där regeringen avgjorde frågan om typval, har lett till starka reaktioner på den upphandlande myndigheten, uppger tidningens reporter Gustaf Tapper.

”Det är en samling människor närmast i chock. Det har gått långt när personal på FMV talar om ministerstyre”, lyder beskrivningen av rådande stämning på FMV, enligt en av de källor som Dagens Industri hänvisar till.

Läs mer: FMV: Vi är inte överkörda av regeringen

Försvarsmakten uppges ha tagit fram en uppdaterad hotbildsanalys, vilken FMV inte ens fått ta del av. Den ska i stället ha gått direkt försvarsdepartementet och dess chef, försvarsminister Peter Hultqvist.

Läs mer: Sverige köper amerikanskt luftvärnssystem

Regeringen och Hultqvist motiverar beslutet med att Patriot-systemet ger den svenska militären förmåga att bekämpa ballistiska missiler, något som tidningen ifrågasätter.

”Visst, det stämmer om man nu råkar tro att hotbilden är gamla Scudmissiler och går i gång på filmer från första Gulfkriget 1990–1991. Nästan 30 år gamla filmklipp med explosioner i nattmörker kanske imponerar på svenska politiker, men knappast på luftvärnsexperter. De vet att Patriot inte ens då löste uppgiften på ett bra sätt”, skriver tidningen.

Internationella experter har klart för sig att inte ens den toppmoderna Patriot-missilen PAC-3 MSE kan skjuta ned moderna ballistiska robotar, som exempelvis den ryska Iskander, en missil som till skillnad från Scud rör sig i en oförutsägbar bana och dessutom extremt snabbt – 2.100 meter i sekunden och i slutfasen mer än 2.400 meter i sekunden, enligt Dagens Industri.

Patriotbatterierna behöver laddas med den hypersnabba nya israeliska Skyceptor-missilen för att klara av Iskanderattacker, skriver tidningen. Ett sådant kompletterande köp, som exempelvis Polen gjort, hotar dock att bli alltför politiskt laddat om och när Peter Hultqvist ska få med sig Miljöpartiet på tåget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.