Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dags-att-soka-studentbostad-sa-langa-ar-koerna/

Ekonomi

Dags att söka studentbostad – så långa är köerna

Arkivbild Foto: Alexander Mahmoud

Under torsdagen kom antagningsbeskedet till höstens högskoleutbildningar. Kötiden för att få en studentbostad är på flera lärosäten över ett år. Det gäller att ha is i magen och söka brett uppmuntrar bostadsförmedlingarna.

– Ge inte upp din studieplats bara för att du inte får något på en gång, säger Neshat Alizadeh, uthyrningschef på SGS Studentbostäder i Göteborg.

Att flytta till en ny stad för att börja studera är ett stort steg och möjligheten att hitta en bostad kan vara av stor betydelse för valet av studieort. DN har undersökt bostadssituationen i tio av Sveriges största studentstäder inför höstterminens start.  

Stockholm 

Stockholms studentbostäder (SSSB) har drygt 8.000 bostäder som hyrs ut till studenter i Stockholm, Solna, Nacka och Huddinge. För att söka en bostad måste du bli medlem i en studentkår. Snittiden för ett rum med delat kök i en korridor är ungefär 13 månader. För lägenheter får man vänta i genomsnitt mellan 3-4 år. 

– Vi gör boprövning på våren och på hösten. De som inte längre studerar sägs upp, berättar Marlene Lundkvist, kund- och marknadschef på SSSB.

Nu till terminsstart släpper SSSB ca 1.000 studentboenden. De långa köerna gör att man fortsätter bygga och inom några år kommer SSSB kunna förmedla ytterligare 2.000 nya studentboenden.

– Vi hoppas att det ska göra att kötiderna blir kortare men det är svårt att veta. Vi vet aldrig hur många fler studenter det blir och hur många utbytesstudenter som kommer. 

Göteborg 

SGS Studentbostäder i Göteborg förmedlar 7.800 studentbostäder men håller just nu på att bygga fler. Man kan ställa sig i kön från det att man fyller 17 år och börja samla ködagar. Förra höstterminen var snittiden för ett enkelrum med delat kök cirka 1,5 år. Kötiden för en egen lägenhet utanför centrum var 2-3 år och i centrum 4-5 år. 

– Det kan vara lite knepigt i terminsstart men efter några veckor brukar det lösa sig för de flesta, man får bo hos kompisar eller släktingar och hålla utkik efter andrahandsalternativ så länge. Efter ett par månader in på terminen är kötiderna betydligt kortare, säger Neshat Alizadeh på SGS Studentbostäder i Göteborg.

På SGS:s hemsida kan man även hitta privatrum till uthyrning som kan vara ett alternativ i början. Vid varje terminsstart finns också ett begränsat antal enkelrum som studenter från andra orter har förtur till. En annan förmedlare är Chalmers studentbostäder som även studenter vid Göteborgs Universitet får söka.

Malmö 

I Malmö förmedlar Boplats Syd boenden till nya studenter. Vid terminsstart krävs ofta ett års kötid men efter någon månad är kötiderna nere på bara några veckor. Under förra året förmedlade Boplats Syd 764 studentbostäder. Man kan ställa sig i kön från den dagen man fyller 17 år. 

Heimstaden i Malmö hyr också ut till studenter och har 665 boenden i sitt fastighetsbestånd. 

Lund 

I Lund är det framför allt AF Bostäder som förmedlar studentboenden. Lund skiljer sig gentemot andra lärosäten där man istället för att samla på sig ködagar deltar i ett lotteri för att få en köplats. När man får sitt antagningsbesked registrerar man sig för att delta i lotteriet. Till hösten finns det drygt 700 boenden som är reserverade för enbart nya studenter. 

– Det brukar hjälpa drygt 75 procent av de sökande som behöver en bostad och då är det ingen kötid alls, säger Claes Hjortronsteen vid AF Bostäder i Lund.

För de som inte får en tillräckligt bra köplats i lotteriet för att få boende på en gång är kötiden i snitt ett år för att få ett enkelrum i korridor. För lägenheter gäller två års väntetid.

– Det är viktigt att inte ge upp hoppet. Man ska inte välja bort Lund som studentstad för det löser sig alltid, man får bara jobba lite och hålla utkik efter andra alternativ. 

Uppsala 

Uppsala Bostadsförmedling förmedlar studentbostäder från två av Uppsalas största studenthyresvärdar. Man kan ställa sig i kön från att man är 16 år. Under förra året förmedlade bostadsförmedlingen drygt 2.300 studentboenden. 

Tiden att få studentbostad varierar från några månader till några år. Område, storlek och antal intresseanmälningar är några faktorer som påverkar kötiderna.  

– Det är viktigt att vara aktiv. På vår webb publiceras lediga studentbostäder löpande, för att öka chanserna behöver studenterna hålla utkik och anmäla intresse på alla lägenheter som de vill ha, säger Tala Raha, kommunikationschef vid Uppsala Bostadsförmedling. 

Andra sätt att söka är via Studentboet, studentnationerna och Heimstaden. 

Linköping

Studentbostäder i Linköping har drygt 4.200 bostäder som de förmedlar till studenter. Nyantagna studenter som inte är bosatta i Linköping får förtur till 400 boenden som släpps inför terminsstart. Kötiden för att få ett enkelrum i början av höstterminen är minst 7-8 månader men längre in på hösten sjunker kötiden. Man kan ställa sig i kön från att man fyller 17 år. 

Andra förmedlare i Linköping är Stångåstaden och Colonia. 

Umeå

Bostaden i Umeå är den största bostadsförmedlingen för studentbostäder i Umeå. Det finns ingen åldersgräns för att registrera sig. Kötiden för att få ett enkelrum är i snitt 14 månader. För att få en lägenhet måste man vänta mellan 4-5 år.

– Ställ dig i kö redan när du går gymnasiet på alla de studieorter du kan tänka dig, råder Anders Marklund på Bostaden i Umeå. 

Örebro

I Örebro har bostadsförmedlingen Öbo en bostadsgaranti för alla studenter. Studenter som inte får tag i något permanent på en gång får ett temporört boende i upp till sex månader.  

Liksom i andra studentstäder finns det privata hyresvärdar man kan vända sig. 

Sundsvall 

För studenter som blir antagna till Mittuniversitetet erbjuder kommunerna i Sundsvall och Östersund bostadsgaranti. Reglerna för vad som gäller för garantin skiftar mellan de olika kommunerna.

Växjö

Växjöbostäder förmedlar cirka 2.100 studentbostäder till studenter som antagits till Linnéuniversitet, Polishögskolan eller en yrkeshögskola i Växjö. Du kan ställa dig i studentbostadskön från att du är 17 år och du samlar ett köpoäng per dag. 

Läs mer:

7 tips för att få tag på studentboende 

Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad 

Polisen varnar studenter för bedragare

Han fick köa ett år för studentlyan