Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dålig arbetsmiljö kostar miljarder varje år

Dålig arbetsmiljö i Sverige kostar varje år 164 miljarder kronor enligt en internationell kartläggning, rapporterar tidningen Arbetarskydd. Det är fyra procent av BNP.

– Det är inte acceptabelt. Jag kan inte säga vad som vore en acceptabel siffra, men fyra procent av BNP är alldeles för mycket, säger Carin Håkansta, senioranalytiker och forskare på Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Medelvärdet för kostnaderna för olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar inom EU är 3,3 procent av bruttonationalprodukten.

Sveriges högre tal förklaras troligen av bättre rapportering, speciellt för arbetsrelaterade sjukdomar, enligt utredarna.

Arbetsrelaterad cancer står för huvuddelen av kostnaderna i de flesta europeiska länder, följt av belastningsskador, skriver Arbetarskydd. Det finns inga tillförlitliga siffror på vad brister i den psykosociala arbetsmiljön kostar.

Läs mer: Så kan du förebygga nack- och ryggproblem

Siffrorna kommer från internationella arbetsmiljökommissionen ICOH, internationella arbetsorganisationen ILO och Europeiska arbetsmiljöbyrån.

Kostnaderna har räknats ut på basis av arbetsrelaterade olyckor, skador och sjukdomar som leder till tidig död eller sjukfrånvaro och som ger förlorade arbetade år. Förlusten av arbetade år leder till lägre produktion, vilket ses som en kostnad. Statistiken tar inte hänsyn till hälso- och sjukvårdskostnader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.