Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dålig ekonomi höjer risk för hjärtsjukdom

Den som har en ekonomisk buffert som är mindre än 10.000 kronor löper högre risk än andra att drabbas av hjärtsjukdom och förtida död. Det visar en studie från Hjärt-lungfonden.

Forskarna har följt personer i en studie som gjordes i slutet av 1990-talet där deltagarna gjorde en hälsoundersökning och samtidigt fick frågan om de hade en ekonomisk marginal på 10.000 kronor.

Resultatet visar att personer som saknar ekonomisk buffert oftare drabbas av hjärtsjukdomar och förtida död.

Enligt Hjärt-lungfonden ser forskarna en rad tänkbara förklaringar till den förhöjda risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det kan handla om att personer med dålig ekonomi inte har råd eller tid att vårda sin hälsa, att de ofta bor i sämre beställda områden eller att de skäms.

– Skam är en källa till kronisk stress som i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, säger Ulrica Klettner, kommunikationschef på Hjärt-lungfonden.

Enligt Ulrica Klettner krävs mer forskning och insatser från samhället för att minska antalet personer som drabbas.

– Vi har genom forskningen fått kunskap om den ojämlika hälsan i Sverige. Både låg utbildningsnivå och sämre ekonomi har en koppling till hjärt-kärlsjukdomar. Fyra av tio dör i hjärt-kärlsjukdomar, därför behövs en strategi och fler insatser för mer jämlik hälsa.

Enligt Hjärt-lungfonden klarar var sjätte svensk inte en oförutsedd utgift på 8 000 kronor. Det innebär att 1,3 miljoner svenskar ligger i  riskzonen.

Karin Nordlander är terapeut med fokus på ekonomi och arbetar bland annat för ett rådgivningsföretag. Hon har under flera år märkt att ekonomi är en källa till stress.

– Att inte ha kontroll över sina pengar är jobbigt. Därför är det bra att se över inkomster och utgifter och tänka igenom om det går att öka inkomsterna eller minska på utgifterna.

Hur uppstår ekonomisk stress?

– För många handlar det om en onödig stress. Vi lever i ett samhälle med mycket fokus på konsumtion och där vi hela tiden vill ha mer pengar än vi har. Man vill leva upp till en status man helt enkelt inte har råd med. Många oroar sig också över sin pension och över en osäker situation på arbetsmarknaden.

Vad kan man göra för att minska den ekonomiska stressen?

– Det viktigaste är att i grund och botten ändra sitt förhållningssätt och förstå att vi inte bli blir mer omtyckta för att vi har mer saker. Det gäller att släppa pressen på att leva upp till en viss standard.

Hur sparar man ihop en ekonomisk buffert?

– Det handlar om att ha tålamod och att lägga undan pengar varje månad. Kan man bara avvara en hundralapp så är det bättre än ingenting. Många bäckar små blir faktiskt en ekonomisk buffert efter en tid. Man kan också sälja prylar man inte behöver på en loppis eller hyra ut ett rum i bostaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.