Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Dålig IT-säkerhet inom offentlig sektor

Offentliga myndigheter skyddar sig inte tillräckligt mot cyberattacker. Det visar en ny undersökning.

IT-säkerheten prioriteras inte tillräckligt högt, visar en undersökning gjord av Ipnett som levererar kommunikations-och nätverkslösningar.

Enkäten har gjorts bland IT-ansvariga i 210 olika organisationer inom offentlig sektor. 24 procent av de tillfrågade myndigheterna skyddar sig inte från säkerhetsrisken med personal som använder egna datorer, smartphones och surfplattor på arbetsplatsen.

Samtidigt erkänner 44 procent att man anser att det största säkerhetshotet är att anställda inte följer säkerhetspolicyn. Dessutom finns det flera organisationer som inte har ett tillräckligt skydd mot överbelastningsattacker, så kallade DDoS (Distributed Denial of Service), trots att både Säpo och Riksbanken har råkat ut för sådana attacker de senaste åren.

– Det måste ställas högre krav inom den offentliga sektorn på att IT-chefer får rätt hjälp och resurser för att kunna säkra upp IT-strukturen, säger Olof Ferenius, vd för Ipnett Sverige, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.