Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dålig luft i hemmet ett växande hälsohot

De flesta bostäder i Sverige är redan för dåligt ventilerade, och risken är att problemen med dålig inomhusluft ökar ytterligare.

Fler kemikalier i hemmen och ett fuktigare klimat ökar behovet av bra ventilation. Bara en liten andel av bostäderna i Sverige klarar de nuvarande rekommendationerna.

– Troligen står vi inför ett växande problem, säger Magnus Mattsson, doktor i inomhusmiljö vid Högskolan i Gävle.

Att det finns föroreningar i utomhusluften, till exempel vid hårt trafikerade vägar eller i närheten av flygplatser, det är de flesta av oss fullt medvetna om. Men för många är det också läge att fundera på hur det står till med luften inomhus.

Enligt Socialstyrelsen bör ventilationen byta minst hälften av luften i  ett rum under en timme. Men hela 78 procent av småhusen och hälften av flerbostadshusen i  Sverige klarar inte kraven. Boverkets siffror från 2010 ser något bättre ut än för tjugo år sedan. Men sedan mitten på 1900-talet har trenden varit att luftomsättningen i bostäderna kraftigt försämrats eftersom vi fått tätare och energisnålare hus.

– Det är oroande, dålig ventilation är en hälsorisk för männi­skor och det finns stor risk att byggnader skadas, säger Magnus Mattsson, teknologie doktor i inomhusmiljö vid Högskolan i Gävle.

Problemet är enligt honom att samtidigt som vi stängt till och tätat husen så har behovet av bra ventilation snarare blivit större.

– I dag vet vi att vi har en mängd emissioner, alltså kemikalier som släpper från byggnadsmaterial, färger, möbler, kläder och hemelektronik. Vi får i oss ämnena genom direkt inandning och via dammpartiklar, säger Magnus Mattsson.

Att vi med stor sannolikhet får ett varmare och fuktigare klimat ökar riskerna ytterligare, menar han.

– Dels ökar kemikalieemissionerna vid varm och fuktig luft. Ökad fukthalt i byggnader kan lätt leda till mögelangrepp som skadar hus och människor. Problemet är redan stort, och jag tror att många fastig­hetsägare får än större problem framöver, säger Magnus Mattsson.

Fakta:Håll koll på luften

• Imma på insidan av fönstren är ett tecken på dålig ventilation. Matos i  andra rum än köket likaså. Efter en dusch bör imman på badrumsspegeln försvinna inom en halvtimme. Muggig fuktig lukt kan betyda mögel.

• Se till att till- och frånluftsventiler är rena från smuts och damm. På boverket.se finns en checklista med kontroller du kan göra själv.

• Om du eldar mycket stearinljus i adventstider, vädra ordentligt. När ljusen brinner avges partiklar. Ventilationssystemet är i regel inte dimensionerat för att ta hand om det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.