Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/daligt-ar-for-soffliggare-i-premiepensionen/

Ekonomi

Dåligt år för soffliggare i premiepensionen

Foto: Martina Holmberg/TT

2020 blev ett svagt år för de fem miljoner svenskar som sparar i den statliga pensionsfonden AP7 Såfa.

Avkastningen blev väsentligt lägre än rekordavkastningen året innan, men även sämre än för de privata fonderna i premiepensionen.

TT Text

Nära fem miljoner svenskar har pensionspengar i den så kallade soffliggarfonden som är den absolut största sett till förvaltat kapital. Marknadsvärdet i fonden låg på drygt 680 miljarder kronor vid årsskiftet.

Förutom förluståret 2018 har avkastningen i Såfan under de senaste åren legat på tvåsiffriga positiva tal. 2019 var ett rekordår med en avkastning på 33,1 procent. Att det inte upprepades, trots att många av världens börser med råge hämtade igen raset under våren, beror främst på förstärkningen av den svenska kronan, enligt Richard Gröttheim, vd för AP7 Såfa:

– Den motverkande faktorn är kronans förstärkning. Vi är en global diversifierad aktiefond i generella termer och globalfonder påverkas av valutakursutvecklingen.

När kronan stärks minskar placeringar i svagare valutor i värde.

AP7 Såfans tillgångsportfölj är till drygt 55 procent investerad i dollar och runt 25 procent i euro, enligt Gröttheim.

– Kronan har generellt stärkts mot både dollarn och euron.

Den genomsnittliga avkastningen för de privata fonderna inom premiepensionen var omkring 8 procent under 2020.

– De har mycket placerat i Sverige och då får du inte den här valutaeffekten, säger Richard Gröttheim.

Samtidigt tycker han att det är viktigt att poängtera att AP7 Såfan har ett långsiktigt perspektiv. Den genomsnittliga årliga avkastningen sedan 2010 har varit 13,8 procent.

– Aktier och valutor kommer att gå upp och ner. 13,8 procent sedan 2010 är långt över vad man kan förvänta sig. Vårt mål är att ge 2-3 procent bättre än inkomstpensionen och då pratar vi om 6-7 procent i avkastning per år, säger Richard Gröttheim.

– Den enskilda siffran 4,4 procent är lägre än det, men det är ungefär som globala aktiefonder har gått om man tittar på övriga som finns på marknaden.

Den så kallade hävstången, som innebär att fonden kan låna pengar för att köpa aktier, ligger sedan några år tillbaka på runt 15 procent. Den har minskats till den nivån för att minska risken i fonden.

– Såfan är en produkt som för den unga spararen har en hög risk, men den har vi dragit ned de senaste två åren. Vi tycker att vi ska vara lite försiktiga nu och det har vi varit under några års tid, säger Richard Gröttheim.

Mot bakgrund av de senaste årens starka börsutveckling på många håll poängterar han att värderingarna i dagsläget är på höga nivåer. Han tror inte att börsutvecklingen i år kommer att vara lika stark som under det senaste knappa året.

– Vi vill skydda spararen för eventuella börsnedgångar som kan komma. Samtidigt har vi en rätt hög risk så spararen får betalt när aktier går upp.

Läs mer: Börsen fortsätter upp

Ämnen i artikeln

Pensioner
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt