Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Damberg: Inte självklart att Vattenfall får nya ägardirektiv

Foto: Anders Wiklund/TT

Det är inte längre självklart att Vattenfall får några nya ägardirektiv från regeringen. ”Det viktigaste är att Vattenfall är ledande i en hållbar utveckling”, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

I mitten av oktober beslöt regeringen att tillsätta en grupp på fyra ministrar som skulle se över styrningen av Vattenfall och ta fram nya ägardirektiv. Gruppen leds av näringsminister Mikael Damberg (S) och omfattar även miljöminister Åsa Romson (MP), energiminister Ibrahim Baylan (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Enligt Mikael Damberg är det inte längre självklart att det blir några nya ägardirektiv till Vattenfall.

– Vi tittar just nu på hur vi ska styra upp ägarstyrningen av Vattenfall. Det kan man göra på olika sätt – antingen genom ett aktivt ägarskap med tydliga regler eller om bolaget självt är inne på en utvecklingsfas som går i rätt riktning. Då kanske det är en enklare väg att styra verksamheten, säger Mikael Damberg.

– Det kan också bli nya ägardirektiv men då ska man var medveten om att de nya direktiven ska gå genom riksdagen, fortsätter han.

Mikael Damberg understryker att Vattenfalls uppgift är att vara ledande i omställningen mot mer förnyelsebar energiproduktion.

– Vi har under lång tid sett Vattenfall göra stora investeringar i både brunkol och gas. En del av dem har varit katastrofala, inte minst Nuon–affären. Vi vill sätta ytterligare fokus på att få fram mer förnybar energiproduktion och att Vattenfall ska vara ledande i en hållbar utveckling, säger han.

Mikael Damberg räknar med att regeringens instruktioner till Vattenfall ska vara klara innan bolagsstämman som äger rum den 27 april.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.