Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Damberg tror inte Amazon ger svensk jobbrusch

Näringsminister Mikael Damberg. Arkivbild.
Näringsminister Mikael Damberg. Arkivbild. Foto: Beatrice Lundborg

Amazon ska bygga tre stora datacenter i Stockholmsregionen, en möjlig mångmiljardsatsning. DN kan berätta att regeringen arbetade i månader bakom kulisserna för att få investeringen på plats. Men nu tonar både Amazon och näringsminister Mikael Damberg ner projektet som jobbskapare. ”Man ska inte bara räkna jobb”, säger han.

Den 17 oktober 2016 hölls ett möte i konferensrummet Skarpsillen på Näringsdepartementet. Ämnet för dagen var en ännu hemlig investering som planerades i Sverige.

En av deltagarna var Carsten Kestermann, chef för samhällskontakter på Amazon Web Services, it-jättens arm som driver jättelika datacenter runt om i världen och ansvarar för driften för många av världens största företag.

Amazon övervägde att välja Sverige och Stockholmsregionen för nästa stora etablering – tre stora serverhallar. Värdet i pengar är svårt att uppskatta, men senare skulle företrädare för Amazon tala om möjliga investeringar på upp till en miljard dollar i regionen.

För att inte tala om prestigen som ett sådant projekt för med sig. Några år tidigare hade alliansregeringen och dåvarande näringsminister Annie Lööf kunnat ta åt sig äran när Facebook började bygga sin enorma anläggning i Luleå, ett bygge som blev klart först efter löfte om 100 miljoner kronor i statligt stöd.

Amazon spelar i samma liga och många av världens största sajter är förlagda dit, exempelvis Netflix, AirBnB, Soundcloud och en rad mer traditionella företag.

Nu masserade näringsdepartementet det amerikanska företaget som bäst för att få en liknande fjäder i hatten. Sverige som globalt nav för digitalisering rimmade väl med bilden som näringsminister Mikael Damberg hade försökt trumma in.

Diskussionerna hade då förts sedan åtminstone augusti 2016.

”This is just great!!!!” utropade Amazonchefen i ett mejl när han såg dagordningen för mötet i oktober. Vad som beslutades på mötet får man i dag ingen insyn i, men Amazons agenda framgår tydligt: Carsten Kestermann pepprar svenskarna med rapporter om hur statliga bolag och myndigheter i Tyskland, Norge och andra länder har lagt it-driften i Amazons händer, en tydlig signal om att han ville se svenska staten som betalande kund när bolaget nu skulle bygga sina anläggningar i landet.

Några sådana löften finns inte dokumenterade, men av korrespondensen framgår att regeringen är beredd att åtminstone symboliskt låna sig till Amazon. En försiktig fråga om näringsministern skulle kunna öppningstala på Amazons stora konferens i Stockholm våren 2017 sa regeringen utan omsvep ja till.

Man ska inte bara räkna jobb. Man måste se det som infrastruktur.

Saken är att Stockholm inte är ett självklart val för en satsning som denna. Det finns starka argument för datacenter i Sverige, men de handlar om kall luft, vattenkraft och låga elpriser – tydligt i norr men inte lika givet i trakterna kring huvudstaden.

Nu valdes i stället tre kommuner, Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Där ska datacentren, som vart och ett rymmer tiotusentals servrar, byggas upp på behändigt avstånd från Stockholm.

Orsaken är rent teknisk, bekräftar Darren Mowry som är Amazon Web Services chef för Norden och Baltikum. Det handlar om att förlägga sig så nära Stockholm att kablarna till huvudstaden blir korta och anslutningen därmed snabbare. Det rör sig om oerhört korta fördröjningar – ofta räknas de i millisekunder – men för vissa verksamheter är det ändå viktigt.

– Det handlar massor om lagg. Vi har frågat runt bland våra kunder och det är vad de säger att de behöver, säger Darren Mowry.

Stockholm är också mycket litet för att hamna högt på Amazons prioritetslista. Anläggningarna brukar läggas nära metropoler – London, Paris och Tokyo finns på listan. I jämförelse har inte Stockholmsregionen mycket att erbjuda, sett till invånarantal.

Men om man räknar betydelsefulla teknikföretag i stället för invånare blir bilden en annan. Allt från företaget bakom spelsuccén Minecraft till betalföretaget Izettle har sin bas i Stockholm och använder Amazon. Även Spotify har gjort det, men flyttade nyligen stora delar av sin teknik till konkurrenten Google.

Men trots att regeringen har lagt både möda och politiskt kapital på att övertyga Amazon tror inte ens näringsministern att etableringen kommer göra särskilt mycket för jobben. Andra effekter är viktigare, säger Mikael Damberg till DN.

– Man ska inte bara räkna jobb. Man måste se det som infrastruktur.

Effekten av Facebooks bygge i Luleå visar ett liknande mönster. Få personer behövs på plats för att driva centret, men de flesta studier visar på positiva effekter i regionen.

– Ta Facebook, till exempel. Där tror jag det är omkring 80 jobb på platsen. Men runt om måste det finnas elektricitet och annat, så vår erfarenhet är att det kan bli 250 till 300 jobb runt omkring.

Datacentren i Sverige ska stå färdiga under 2018, har Amazon meddelat tidigare.

 

Läs även: Amazon lovar betala skatt i Sverige

Fakta. Bygger i Sverige

Amazon började som e-handlare av böcker på 1990-talet, men har sedan dess expanderat till många fler områden. Ett av dessa är datacenter och it-drift åt andra företag, Amazon Web Services eller AWS.

Ett nätverk av datacenter världen står för driften. Vart och ett kan innehålla tiotusentals servrar.

AWS har varit framgångsrikt och många av världens mest kända internettjänster drivs i bakgrunden på Amazons plattform.

Men att så många företag förlitar sig på en enda leverantör är inte problemfritt. Så sent som i februari drabbades Amazon av en allvarlig driftstörning, som fick stora konsekvenser för en lång rad sajter.

De tre datacenter som ska byggas i Sverige kommer hamna i Katrineholm, Västerås och Eskilstuna. Platserna är valda på grund av dess närhet till Stockholm.

Projektet har inte fått stöd från Tillväxtverket, som har bidragit med många miljoner till Facebooks etablering i Luleå, där företaget har sina serverhallar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.