Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 06:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-arbetslosheten-ar-nyckeln-till-hur-det-gar-med-bostadsmarknaden/

Ekonomi

Dan Lucas: Arbetslösheten är nyckeln till hur det går med bostadsmarknaden

Den svenska bostadsmarknaden har hittills knappt påverkats av coronapandemin.

DN:s Dan Lucas tror inte heller att den kommer att påverkas särskilt – om inte arbetslösheten stiger kraftigt.

De sista två veckorna av mars i år såldes det 15 procent färre bostadsrätter än för motsvarande period 2019.

Marknaden för bostadsrätter reagerar snabbare än villamarknaden på förändringar. Det var därför inte förvånande att antalet affärer minskade och att snittpriset på bostadsrätter sjönk under april månad, medan villapriserna kunde hålla emot och till och med stiga. Från maj har dock priserna i stort sett stigit.

Med tanke på hur omvälvande pandemin har varit för hela samhället är effekten på bostadsmarknaden liten. Men så är den här marknaden trögrörlig – det ska mycket till för att rubba stabiliteten.

Efter finanskrisen 2008–2009 sjönk förvisso priserna, men de återhämtade sig rätt snart. Därefter följde en period från 2011-12 fram till sommaren 2017 då priserna steg kraftigt på många håll. Sedan dess är prisökningarna mer måttliga.

Det finns flera skäl till att marknaden är så pass stabil. Ett viktigt skäl är att det finns rätt liten spekulation på den svenska bostadsmarknaden. Människor köper en bostad i första hand för att bo, inte för att spekulera i en prisuppgång för att sedan sälja.

Även att behoven av bostad förändras över livet bidrar till stabiliteten. Ungdomar flyttar hemifrån, de bildar så småningom familj och bostadsbehoven förändras. Det gäller även för föräldrar som ser att de bor för stort när barnen flyttat.

Den här processen fortsätter alldeles oavsett pandemin och antalet affärer varierar rätt lite år för år.

Kommer då inte pandemin att sätta spår på marknaden? Jodå, det gör den.

Mäklare kan vittna om att det påbjudna hemarbetet under pandemin har lett till en större efterfrågan på bostäder med arbetsrum där en person kan arbeta utan att störas av andra hushållsmedlemmar.

Om trenden med hemarbete fortsätter så kommer det sannolikt sätta mer bestående spår i den typ av bostad vi kommer att efterfråga. Billigare och större bostäder längre ut från städernas centrum kan bli mer attraktiva.

Men det som verkligen skulle påverka prisbilden är givetvis arbetslösheten. När den fyrdubblades under krisen i början av 1990-talet rasade också bostadspriserna, i synnerhet priserna på bostadsrätter. I Stockholms innerstad sjönk de med 25–30 procent.

Men där är vi inte än – långt därifrån. Om ekonomins återhämtning håller i sig kommer även bostadsmarknaden fortsätta att vara just så stabil som vi har vant oss vid de senaste åren med måttliga årliga prisökningar. Att priserna inte stiger lika kraftigt som de gjort för fem–sex år sedan är bara hälsosamt.

Läs också: Var har du råd att bo md nya bopriserna? Uppge din inkomst – få svar direkt

Tre experter: Så blir bostadsmarknaden i höst – och på lång sikt

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt