Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 22:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-bankerna-veta-att-i-dag-kan-fortroendet-rasa-snabbt-om-de-brister-i-arbetet-mot-penningtvatt/

Ekonomi

Dan Lucas: Bankerna vet att i dag kan förtroendet rasa snabbt om de brister i arbetet mot penningtvätt

Nordea reserverar en miljard för eventuella böter i Danmark och SEB presenterar ett starkt resultat. DN:s Dan Lucas svarar på fyra frågor om morgonens bankrapporter.

Dan Lucas
Rätta artikel

1. Varför reserverar Nordea 95 miljoner euro (drygt en miljard kronor) för framtida böter?

– Nordealedningen har redan tidigare sagt att den räknar med böter från den danska finansinspektionen. Skälet är att Nordea har haft brister i arbetet mot penningtvätt. Genom reserveringen vill ledningen tala om för marknaden ungefärligen vad det kommer att kosta banken.

2. Hur är det med SEB som också presenterade sin rapport för första kvartalet – har de också problem med myndigheterna i frågan om penningtvätt?

– Nej, det är inget som de rapporterar, men vd Johan Torgeby påpekar att ingen bank kan garantera att den inte används för kriminella aktiviteter.

– Torgeby uppmanar dessutom till ett närmare samarbete mellan banker, tillsynsmyndigheter och rättsvårdande instanser för att bekämpa penningtvätt.

3. Varför har penningtvätt seglat upp och kommit att dominera rapporteringen kring banker?

– Det finns flera skäl, men givetvis spelar olika avslöjanden in. Den gigantiska penningtvätthärvan i Danske Bank är det kanske bästa exemplet på det.

– Lägg därtill att det har blivit allt mer riskabelt för en bank att avslöjas med brister i arbetet mot penningtvätt. Mångmiljardböter, tvång från myndigheter att skjuta till mer kapital är bara ett par av konsekvenserna. 

– Det har också skett en omsvängning inom bankerna. För 20–25 år sedan sågs kampen mot penningtvätt som ett arbete strikt för myndigheter. Bankverksamhet bygger på förtroende och då utsätter man inte kunder för närmast polisliknande förhör – det var en allmän uppfattning bland bankchefer.

– I dag vet de att förtroendet kan rasa snabbt om de brister i arbetet. Det har inte minst Swedbank och Danske fått erfara.

4. Och hur gick det för bankerna under första kvartalet?

– Framför allt SEB gjorde ett starkt rörelseresultat på 5,9 miljarder kronor – en ökning med 12 procent jämfört med för ett år sedan.

– Nordea har det lite jobbigare. Bankens bekymmer har varit att få ner kostnaderna och det arbetet fortsätter och kostnaderna sjunker något. Ändå sjönk rörelseresultatet med nio procent jämfört med motsvarande kvartal 2018, till 871 miljoner euro (knappt 9,3 miljarder kronor).

Läs även: Sämre än väntat för Nordea. 

Läs även: SEB klår förväntningarna.