Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 02:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-blir-coronakrisen-langvarig-maste-vi-rakna-med-prisfall/

Ekonomi

Dan Lucas: Blir coronakrisen långvarig måste vi räkna med prisfall

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Bostadsaffärerna kommer att bli färre – och om man ska tro vissa mäklare har det redan skett.

Än så länge har dock inte coronakrisen på allvar skadat bostadsmarknaden men blir det väldigt omfattande varsel om uppsägningar kommer krisen att leda till fallande priser.

Bostadsmarknaden har varit förskonad från allvarligare följder av coronakrisen – än så länge. Som så mycket annat när det gäller coronavirusets ekonomiska effekter är det tidsaspekten som är avgörande. Blir det en skarp men kort kris – att det mesta är över till sommaren – kommer följderna för bostadsmarknaden att bli över­gående.

Blir däremot krisen långvarig och fortsätter över sommaren och in på hösten måste vi räkna med prisfall, i synnerhet i de dyraste områdena, såsom Stockholm, Uppsala och Göteborg för att nämna några. 

Det här är dock inte en kris där plötsligt väldigt många köpare inte har råd att genomföra en bostadsaffär. Därför lär inte en räntesänkning av Riksbanken hjälpa bostadsmarknaden särskilt mycket – räntorna är redan så pass låga. 

I stället handlar det just nu om vad man kan kalla för marknadspsykologi. Köpare kan vara osäkra på vilka inkoms­ter de kommer att ha i framtiden och om jobbet ens finns kvar. Säljarna kan tro att det bästa är att vänta om de uppfattar att krisen inte kommer att ge dem det pris de vill ha. 

Marknaden går in i ett lugnare tempo med färre affärer.

Att Finansinspektionensäger till bankerna att de kan lätta på amorteringskraven för låntagare som hamnar i ekonomiska svårigheter på grund av coronakrisen, hjälper givetvis just dessa människor. Men det hjälper inte personer som vill komma in på bostadsmarknaden.

Det är i stället sysselsättningen som avgör hur det går på bostadsmarknaden. Är arbetslösheten låg och löntagarna får reallöneökningar (löneökningar efter inflationen) så gynnas bostadsmarknaden. Om däremot arbetslösheten rakar i höjden och allt fler blir rädda för att förlora jobbet, kommer det att pressa bostadspriserna.

Samtidigt ska man komma ihåg att det alltid sker affärer. Människor flyttar ihop, får barn, skiljer sig och deras bostadsbehov ändras. Så det kommer fortfarande att göras affärer – vad än som ­händer i kampen mot coronaviruset.

Läs mer: Varselvåg kan slå mot bostadsmarknaden