Denna vecka börjar Pensionsmyndigheten med sitt stora utskick av orangea kuvert med den personliga informationen till sex miljoner pensionssparare och två miljoner pensionärer.
DN:s Dan Lucas svarar på varför det är viktigt att läsa informationen,
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 05:10
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-darfor-ar-det-viktigt-att-lasa-det-orangea-kuvertet-om-din-pension/
Denna vecka börjar Pensionsmyndigheten med sitt stora utskick av orangea kuvert med den personliga informationen till sex miljoner pensionssparare och två miljoner pensionärer.
DN:s Dan Lucas svarar på varför det är viktigt att läsa informationen,
Nyheten i årets kuvert är att jag ska kunna jämföra mitt pensionssparande med genomsnittet för samtliga sparare. Har jag nytta av det?
Ja, du kan till exempel se om du betalar dyrt för dina fonder, jämfört med vad andra gör.
Men som alla år så innehåller kuvertet en sammanställning av hur dina premiepensionsfonder gått och hur mycket din allmänna inkomstpension har ökat.
På pensionsmyndigheten.se finns också en prognos över hur mycket du kommer att få från den allmänna statliga pensionen.
Och det är viktigt. Även relativt unga inkomsttagare bör någon gång per år se över sitt sparande. Hur har dina fonder gått, jämfört med andra liknande, till exempel.
Jaha, men kommer siffrorna i prognosen stämma?
Det beror faktiskt till stor del på dig själv. Det svenska pensionssystemet bygger på hela livets inkomst. Det betyder att den som till exempel går ner i arbetstid också måste räkna med lägre pension än den som arbetar heltid hela livet.
Vad ska jag då göra för att få en bättre pension?
Du ska jobba heltid så mycket du kan, du ska inte jobba svart (det får du inga pensionspoäng för) och du ska se till att du har tjänstepension – vilket det överväldigande flertalet på arbetsmarknaden har.
Även den äldre delen av arbetskraften kan förbättra sin pension. För den som orkar jobba ett par extra år efter fyllda 65 blir det en märkbar skillnad i pensionen, jämfört med den som går tidigare än 65. De där extra åren kan betyda tusenlappar varje månad i mer pension.
Behöver jag ha ett privat pensionssparande?
Det måste var och en bestämma själv. Det beror på hur hög inkomst du har, vilka andra livsval du gör och vilka förväntningar du har på pensionslivet.
Gå in på antingen Pensionsmyndigheten och logga in så får du en prognos.
Du kan även göra en prognos på minpension.se. Här kan du göra en prognos för hela din pension, samt se effekten av att, till exempel, jobba längre upp i ålder, eller att förändra utbetalningstid för olika delar av pensionen.
Det är ju endast med ett bra faktaunderlag som du kan fatta de bästa besluten.