Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 04:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-ersattningen-kommer-senare-sa-elkunderna-maste-ligga-ute-med-pengarna/

EKONOMI | KOMMENTAR

Dan Lucas: Stödet kommer om ett par månader så elkunderna måste ligga ute med pengarna

Nästan två miljoner hushåll ska få upp till 6 000 kronor för att klara elprischocken.

DN:s Dan Lucas svarar på några frågor om varför regeringen gör detta.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vilka är det som kommer att få pengarna?

Det är inte helt klart, men enligt finansminister Mikael Damberg kan de som bor i villa eller radhus med eluppvärmning räkna med att få ta del av stödet.

Det högsta stödet utgår till hushåll som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kilowattimmar i månaden. Det kommer att vara en ”trappa”, men det maximala beloppet blir 2 000 kronor i månaden under perioden december till och med februari.

Mycket av förslaget är ännu oklart. De tekniska lösningarna och detaljerna kommer att presenteras senare, när regeringen pratat klart med elnätsbolagen som ska administrera stödet. Regeringen räknar dock med att totalt 1,8 miljoner hushåll kommer att få ta del av stödet

När kommer pengarna till hushållen?

Eftersom så mycket av detaljerna ännu inte är klara kommer betalningen retroaktivt. Elkunderna måste alltså ligga ute med pengarna och det blir därmed ingen lättnad nu under de kallaste månaderna. Energiminister Khashayar Farmanbar sade på onsdagsmorgonens presskonferens att han räknar med att det tar ”ett par månader” innan stödet kan betalas ut.

Är det ett unikt stöd?

Det beror på vad man menar. Det är inte unikt i jämförelse med vad andra europeiska länder har gjort, och gör. Norge får ses som något av ett föregångsland och där finns nu en teknisk lösning på plats som ger stöd åt de hårdast drabbade hushållen. Det stödet väntas kosta nära nio miljarder norska kronor, alltså betydligt mer än det svenska stödet. Dessutom har Norge sänkt elskatten med nästan tre miljarder kronor.

Däremot är åtgärden i sig, om inte unik, så extremt ovanlig. Det hör verkligen inte till det vanliga att en regering går ut med skattepengar till stöd för hushåll som drabbats av stigande priser; inte en svensk regering i varje fall.

Båda ministrarna på presskonferensen betonade också att det handlade om ”exceptionella åtgärder i en exceptionell situation”. Möjligen har det blivit lättare att genomföra den här typen av åtgärder då staterna redan har genomfört ”exceptionella åtgärder” på grund av pandemin.

Varför gör regeringen det här nu?

Det kan tyckas märkligt att regeringen håller en presskonferens om ett stöd där så mycket av detaljerna fortfarande är oklara.

En förklaring är att det är nu som de skyhöga elräkningarna dimper ner hos kunderna, vilket gör att frågan fortsätter att vara aktuell och en belastning för regeringen.

Även om Mikael Damberg duckade något för frågan, så är det svårt att undkomma misstanken att moderaternas utspel i måndags också pressar regeringen. Det partiet vill i det närmaste slopa elskatten för januari och februari, en åtgärd som finansministern menade inte är ”genomförbar”.

Läs mer: regeringen ger bidrag till hushåll med höga elräkningar

Läs mer: LO-ekonom varnar för löneglidning

Ämnen i artikeln

Elpriset

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt