Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

FI-chefen vill banta PPM – men kommer att få nobben

Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör, vill banta PPM-systemet till endast tio fonder.

Det kravet kommer han inte få igenom – det politiska motståndet är för stort.

Skandalerna i premiepensionssystemet (PPM) där fondbolag som Falcon Funds och Allra satt sina intressen framför spararnas, har lett till att tryggheten i pensionssparandet blivit ifrågasatt.

Pensionsmyndigheten tillsatte i vintras en utredning som presenterades för ett par veckor sedan. Där föreslås att skärpta krav ska ställas på fonder och fondbolag som vill finns på Pensionsmyndighetens så kallade fondtorg. Skulle alla kraven gå igenom skulle sannolikt långt mer än hälften av dagens över 800 fonder inte kunna vara med längre i PPM.

Men Erik Thedéen anser att en sådan bantning inte räcker. I en stort uppslagen artikel i Dagens Industri säger han att maximalt tio fonder ”låter ganska rimligt”.

– Valfrihet är inte maximalt antal val, det är också ett system som för de allra flesta ger en rimlig möjlighet at välja, säger Thedéen.

Tankarna är inte nya. Redan för flera år sedan föreslog en utredning att PPM skulle bantas till just tio fonder, var och en med sin egen inriktning.

Förespråkarna för en så kraftig bantning har flera argument. Det är lättare för spararna att kunna överblicka fondutbudet och anpassa sitt val efter de risker spararen vill ta. De totala kostnaderna, inräknat kostnaderna för de personer som gör långsiktigt felaktiga val, minskar. Tillsynen och övervakningen av fondbolagen blir också enklare.

Ändå kommer det inte att ske.

Det är inte Finansinspektionen eller Pensionsmyndigheten eller någon annan myndighet som bestämmer om PPM ska bantas. Det är ett politiskt beslut som fattas i praktiken i Pensionsgruppen. I den sitter allianspartierna och Socialdemokraterna, samt – så länge de sitter i regeringen – Miljöpartiet.

Pensionsgruppen är pensionssystemets garanter och det är också där alla större förändringar förankras. Samtliga partier har veto, det räcker alltså med att ett parti säger nej till en förändring så stoppas den.

Och när det gäller en så kraftig bantning av PPM kommer de borgerliga att säga nej. Socialdemokraterna ville inte i början av förhandlingarna på 1990-talet om ett nytt pensionssystem, ha PPM. Men där var de borgerliga partierna eniga. De krävde att en del av den allmänna pensionen skulle vara i form av obligatoriskt sparande med möjlighet för spararna att själva välja vem som skulle förvalta pengarna.

PPM var de borgerligas vinst när ATP skrotades och det nya pensionssystemet såg dagens ljus för snart 20 år sedan.

Allianspartierna kommer säkert att gå med på skärpningar av kraven, till och med hårda sådana – även om det leder till att många fonder slås ut från fondtorget.

Men det är en bantning som kommer som en följd för att skärpa tryggheten för spararna. En helt annan sak är att medvetet gå in för att minska antalet fonder – och i synnerhet att de ska begränsas till endast tio. En sådan begränsning av valfriheten kan de inte gå med på.

Så länge det motståndet finns i Pensionsgruppen, så kommer vare sig Thedéen eller någon annan att få gehör för sina krav.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.