Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-finansinspektionens-uppaning-en-pik-mot-goran-persson/

Ekonomi

Dan Lucas: Finansinspektionens uppmaning en pik mot Göran Persson

Foto: Pontus Lundahl/TT

Bankerna ska inte dela ut pengar till sina ägare så länge krisen varar. Det är vad Finansinspektionen och regeringen förväntar sig.

Även om uppmaningen är riktad till alla banker kan den också ses som en pik riktad mot Swedbanks styrelseordförande Göran Persson.

I förra veckan beslöt Finansinspektionen (FI) att ge Swedbank en sanktionsavgift på svindlande fyra miljarder kronor för allvarliga brister i bankens arbete mot penningtvätt.

Och på måndagen kom nästa smäll när den internationella advokatbyrån Clifford Chance presenterade sin utredning om skandalen där det visade sig att Swedbanks dotterbolag i Estland medvetet raggade kunder som kunde misstänkas för att syssla med penningtvätt.

Trots det sade under måndagen Göran Persson upprepade gånger att styrelsen inte såg anledning att ändra sitt förslag på 8:80 kronor per aktie i utdelning till aktieägarna. 

Persson påpekade att banken ändrat sin policy från att dela ut 75 procent av årets vinst till 50 procent – vilket i sig innebar en sänkning från utdelningen i fjol på 14:20 kronor.

Foto: Lotta Härdelin

Men Göran Perssons ord föll inte i god jord hos FI eller regeringen. På tisdagsmorgonen lät FI:s generaldirektör Erik Thedéen alla banker och kreditmarknadsbolag förstå att inspektionen ”förväntar sig” att de avstår från utdelningar, till dess att det ekonomiska läget klarnat.

Thedéen säger att uppmaningen inte är specifikt riktad mot just Swedbank, utan att läget i ekonomin är så osäkert just nu. 

Ändå är det svårt att inte se det som också något av en pik riktad mot Persson och Swedbank.

När en tillsynsmyndighet ”förväntar sig” något brukar det också uppfattas som en order av de företag som står under myndighetens tillsyn.

Om de följer uppmaningen denna gång får vi kanske ett besked om under dagen. Redan i morgon, onsdag, har Handelsbanken stämma som ska besluta om styrelsens förslag på utdelning om 5:50 kronor per aktie. i morgon, onsdag.

Handelsbanken bestämde sig sent på tisdagseftermiddagen att skjuta frågan om utdelning till en extra bolagsstämma i november. Gissningsvis kommer Swedbank, liksom de övriga bankerna, att också hörsamma uppmaningen från FI. Swedbank har dock skjutit på sin stämma till senast den 30 juni, och har på så vis möjlighet att avvakta med besked.

Men för Swedbank är detta ytterligare en förtroendesmäll. Relationen mellan banken och FI är redan ansträngd efter det att den så sent som i höstas förhalade utlämnande av information och dokument som FI krävde.

Göran Persson själv var upprörd över förhalningstaktiken, enligt vad han sade på måndagen. Han anser att den orsakade banken än mer skada och att en del av den rekordstora sanktionsavgiften kunde härledas just till förhalningen.

Just därför är det förvånande att han och styrelsen inte lyckades läsa signalerna tidigare. Det är helt enkelt inte läge just nu med utdelningar eller bonusar när varslen duggar tätt och ekonomin krymper som en snödriva i vårsol.

Och för Swedbank i synnerhet är detta inte tillfälle att reta upp tillsynsmyndigheten eller regeringen. Banken har tillräckligt stora problem med sin image som det är.

Läs mer: Kris för frisörerna – kunder avbokar på löpande band

Läs mer: Frisör-vd:n vädjar om hjälp att rädda branschen: ”Det är kaos” 

Läs mer: Panikvarsel ställer nya krav på politiken