Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-forsta-provningen-for-nye-swedbankschefen/

Ekonomi

Dan Lucas: Första prövningen för nye Swedbankschefen

Swedbanks huvudkontor. Foto: Magnus Hallgren

I morgon, torsdag, presenterar Swedbank sitt resultat för första kvartalet i år. DN:s Dan Lucas svarar på frågor om vad som är att vänta.

Dan Lucas
Rätta artikel

1. Kommer Swedbank att presentera ett bra resultat för första kvartalet?

– Ja, sannolikt. Men kanske inte så bra som för motsvarande kvartal i fjol. Snittet i prognoserna från de analytiker som följer banken pekar på ett rörelseresultat som ligger ungefär 300 miljoner kronor, eller runt fem procent, under nivån för motsvarande kvartal i fjol.

– Swedbank är marknadsledande på bostadslån och här har utlåningstakten dämpats. Konkurrensen har också ökat när nischbanker tar marknadsandelar på bolånemarknaden. 

– Ändå får man nog säga att Swedbank är en stabilt lönsam bank, faktiskt en av de mest lönsamma i Europa. Men siffrorna, intressanta som de säkert är, är ändå inte det viktigaste med morgondagens presentation.

2. Jaså - vad är viktigare?

– Det här är den första delårsrapporten efter avslöjandet om misstänkt penningtvätt. För den tillförordnade koncernchefen Anders Karlsson är presentationen av rapporten något av ett eldprov. 

– Han måste visa att han och ledningen har förstått att förtroendekrisen är allvarlig och verklig. 

– Det innebär att han måste visa för det första en större ödmjukhet än vad ledande personer i banken hittills har gjort. 

– För det andra måste han visa konkret vad banken gör för att åtgärda problemen. 

– För det tredje, han får inte förminska, eller vara undanglidande när frågorna kommer – än en gång – om vad ledningen visste om de misstänkta affärerna i Baltikum. Här gäller bara en sak: öppenhet.

3. Har skandalen påverkat Swedbanks resultat?

– Något har det säkert påverkat. Det finns ingen statistik, men andra banker har sagt att de har fått en del extra kunder som lämnat Swedbank. Banken kan också ha missat att få nya kunder som i stället gått till konkurrenterna.

– Men troligen är effekten – än så länge – väldigt begränsad. Bankkunder är trögrörliga – och dessutom hade halva kvartalet passerat när Uppdrag Granskning kom med sitt avslöjande i februari.

Läs även: Swedbanks toppar mötte finansmarknadsministern 

Läs även: Swedbank granskas från flera håll