Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Genom licensiering hoppas regeringen kunna ha en viss kontroll

Utländska spelföretag ska licensieras och betala skatt i Sverige. Det är så regeringen vill ta kontroll över spelmarknaden. DN:s Dan Lucas svarar på tre frågor om förslaget.

Vad betyder det att regeringen vill införa licensiering av de utländska onlinespelbolagen?

1

Det är den slutliga bekräftelsen på att det svenska statliga spelmonopolet spelat ut sin roll. De stora onlinespelbolagen har tagit en allt större del av marknaden. De har 55 procent av onlinespelandet och 25 procent av den totala svenska spelmarknaden.  Genom licensiering hoppas regeringen åtminstone kunna ha en viss kontroll över dessa bolag.

Är de inte ovanligt med licensiering?

2

Nej. Det första EU-landet att införa licensiering var Malta och där har flera av de stora bolagen – som Betsson och Unibet – sina huvudkontor. En rad andra EU-länder är också inne på att licensiera företagen, inte minst för att kunna rätt beskatta dem.

Bolagen ska också betala 18 procent av intäkterna i skatt, efter att spelvinsterna betalats ut. Men är det inte så att det inom EU pågår ett arbete med att harmonisera skatter för it-bolag?

3

Det stämmer att Kommissionen lade ett förslag i förra månaden om hur beskattning av den ”digitala ekonomin” ska ske. Den bärande tanken är att skatter ska betalas där intäkter uppstår, inte där bolaget har sitt säte. Att så många onlinebolag finns placerade på Malta har att göra med att landet erbjuder företagen mycket låg skatt.

Men det kommer att dröja länge innan Kommissionens förslag blir verklighet - om det ens blir det. En rad länder är mot och flera, som Sverige, är i varje fall skeptiska.

Genom licensieringen kan dock den svenska staten beskatta intäkterna bolagen har från svenska spelare. Och dessutom, nog så viktigt, kräva av de licensierade bolagen att de sätter beloppsgränser för spelarna och hur länge de får spela. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.