Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-kunderna-har-uttryckt-sitt-missnoje-i-mycket-klara-ordalag/

Ekonomi

Dan Lucas: Kunderna har uttryckt sitt missnöje i mycket klara ordalag

Postnords koncernchef Håkan Ericsson lämnar sin post med omedelbar verkan. DN:s Dan Lucas svarar på frågor om vad det betyder.

Dan Lucas
Rätta artikel

Är det överraskande att Håkan Ericsson lämnar sin post?

– Ja och nej. Det är överraskande att det sker just nu och att han går utan att det finns en ordinarie efterträdare. 

– Men samtidigt står det också klart att Postnord har en bra bit kvar till tillfredsställande lönsamhet. Koncernen gjorde en förlust på en dryg miljard under 2018. Och även om det sista kvartalet i fjol gav positiva siffror, var de sämre än för motsvarande period 2017. Håkan Ericsson har själv beskrivit resultatet för sista kvartalet – som brukar vara den mest lönsamma för Postnord – som ”inte helt tillfredsställande”.

– Det kan vara så att ägarna, svenska och danska staterna, har legat på för att omställningen av koncernen måste gå snabbare så att den blir lönsam igen.

Vad är problemet med Postnord?

– Att den är kluven. Koncernen går från att vara ett företag som till största delen delar ut brev till att vara en viktig kugge i e-handeln där logistik – planering och distribution av e-handelns varor – står i centrum. 

– Breven är en förlustaffär, samtidigt som koncernen måste vara vassare på logistiken. Det har funnits otaliga klagomål på Postnord för paket som inte kommer fram i tid. Kunderna har uttryckt sitt missnöje i mycket klara ordalag.

Vad händer nu?

– Styrelsen har sagt att det krävs en ny ledning som kan skynda på takten i omställningen, samtidigt som den förbättrar kärnverksamheten, det vill säga paketen från e-handeln, i samtliga länder där Postnord verkar. 

– Styrelsen har utsett Sverigechefen till tillförordnad Annemarie Gardshol, men det står klart att det är en tillfällig lösning eftersom styrelsen också säger att den har inlett arbetet med att rekrytera en ny koncernchef.

– Koncernen får också en ny finansdirektör då den nuvarande, Gunilla Berg också lämnar Postnord.

Läs även: Postnords vd får gå

Läs även: Postnord slutar tömma brevlådor på söndagar