Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-kursraset-visar-hur-spant-varlden-vantar-pa-ett-sakert-vaccin/

Ekonomi

Dan Lucas: Kursraset visar hur spänt världen väntar på ett säkert vaccin

Foto: Jonas Lindstedt

Läkemedelskoncernen Astra Zenecas aktie föll med 2,7 procent när Stockholmsbörsen öppnade på onsdagsmorgonen.

DN:s Dan Lucas svarar på tre frågor om varför detta sker.

1. Varför faller kursen för Astra Zeneca?

Därför att företaget har pausat arbetet med att testa sitt vaccin mot Covid-19. Det vaccinet har betraktats som lovande. EU har tecknat ett avtal med koncernen om att köpa 300 miljoner doser om vaccinet klarar testningen.

2. Men varför stoppar Astra Zeneca testerna?

För det första stoppar de inte testerna – de pausar dem. Skälet är att en försöksperson har blivit sjuk, enligt en anonym källa har personen drabbats av en nervinflammation, efter att ha fått vaccinet.

I det läget gör Astra Zeneca helt rätt som pausar testningen. De måste veta om det är vaccinet i sig som gett den allvarliga biverkningen, eller om det är något annat.

3. Kan det leda till att vaccinet stoppas helt?

Det är för tidigt att säga. Men uppståndelsen – liksom kursraset – visar hur spänt världen väntar på ett tryggt och säkert vaccin mot Covid-19.

Det är också en påminnelse om att det går väldigt fort just nu – kanske för fort. Ett läkemedel tar vanligtvis flera år att ta fram. Den testning på ett stort antal människor, så kallad fas 3, som görs innan ett läkemedel godkänns brukar bara den ta lång tid och den är till för att just se vilka eventuella biverkningar som kan finnas.

I vanliga fall är det rutin, men under denna pandemi är ju inget vanligt längre – därför reagerade också aktiemarknaden negativt när uppgiften om pausen i testningen kom.

Läs mer:

Astra Zeneca pausar vaccintest efter sjukdomsfall

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt