Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Partierna måste enas över blocken om bostadskrisen

Bostadskrisen kan endast lösas av politiker i samförstånd över blockgränsen – men det kräver smärtsamma kompromisser.

DN:s serie om hyres­rätten har visat på goda exempel där det har gått att bygga relativt billigt och att det går att rusta miljon­programmet utan chockhöjda hyror – bara viljan finns.

Det är bra. Lokalt kan det lindra bostadskrisen – men dessa initiativ kan inte lösa den.

I samband med den djupa ­finans- och fastighetskrisen i början av 1990-talet lyckades det svenska politiska systemet övervinna motstånd och genomföra en rad reformer som tidigare ansågs omöjliga. Sverige fick en självständig riksbank, ett nytt pensionssystem och en lag som tvingade fram budgetdisciplin.

Nu behövs ett liknande block­överskridande arbete för att komma åt bristerna i bostads­politiken.

Läs mer: Fel renoveringar kan leda till bubbla

Än så länge blockerar blocken varandra – vilket blev tydligt förra sommaren när bostadssamtalen mellan regeringen och Vänstern på ena sidan och alliansen på den andra bröt samman. Parterna skyllde, inte oväntat, på varandra.

Enkelt uttryckt vill allians­partierna förlita sig mer på färre regler när det gällare byggande och bostäder än vad regeringen och Vänstern vill. Det handlar exempelvis om att göra det enklare att hyra ut privatbostäder, reformera strandskyddet och minska möjligheten att överklaga bygglov. Dessutom vill de se mer av marknadshyror i Sverige.

Läs mer: Allmännyttan ett kap för privata värdar

Regeringen och Vänstern vill inte ha marknadshyror. Det så kallade bruksvärdessystemet får inte avskaffas. Och att bygga enkla bostäder av lägre standard som även människor med låga inkomster har råd att hyra, uppfattas som stigmatiserande.

Och lika känsligt är det när det gäller de ägda bostäderna. Bostadsforskare har pekat på att det är billigt att bo, men dyrt att flytta i Sverige. Ränteavdragen och den slopade statliga fastighets­skatten har gjort det relativt billigt att bo, samtidigt som reavinstskatten gör det dyrt att flytta. Men hittills har ingen regering lagt förslag om att banta avdragen och återinföra fastighetsskatten, trots att det förmodligen skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Fast nu brådskar det. Boverket menar att Sverige har behov av 700.000 bostäder 2016–2025 och att 440.000 av dessa måste komma fram till 2020.

Det betyder nästan 90.000 lägenheter per år. Visserligen har bostadsbyggandet skjutit fart senare år, men redan nästa år väntas den avta igen – utan att ha varit i närheten av den byggtakten.

Läs mer: Trend att hyrorna höjs med onödiga renoveringar

Så det krävs kompromisser från båda sidor – kohandel helt enkelt. Kanske är en modell att tillåta mer av marknadshyror, mot att de borgerliga partierna går med på mer subventioner till byggande. Och kanske ska kommunerna pressas hårdare för att släppa till mark billigt.

Men det vore synd om det måste till en kris av 1990-talets tyngd för att kompromisserna ska komma.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.