Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-postnord-ar-uppenbarligen-inte-som-andra-foretag/

Ekonomi

Dan Lucas: Postnord är uppenbarligen inte som andra företag

Postnord ska få en ny ledning.

Men vad den ska göra som den gamla inte klarat av har i dag inget svar. 

Dan Lucas
Rätta artikel

När koncernchef och finanschef i ett stort företag plötsligt får sluta på dagen, utan att det finns några ordinarie efterträdare, brukar det betyda att cheferna har misslyckats totalt och att styrelsens tålamod är slut. De får enkelt uttryckt sparken.

Men Postnord är uppenbarligen inte som andra företag. Där säger styrelseordförande Christian Jansson att koncernchefen Håkan Ericsson gjort ”ett fantastiskt jobb”. Och att även finanschefen Gunilla Berg får gå beror på att hon och Ericsson jobbat som ett lag. 

Ursäkta? Om så är fallet - varför får de då gå på dagen? 

Visst kan det vara så att ett företag står inför ett vägval och att det är dags för en ny ledning att ta företaget vidare på en ny etapp. Men det brukar aviseras i god tid och styrelsen har redan en ny vd på gång. Överlämningen sker utan större dramatik.

Postnord är mitt uppe i den största omvandlingen bolaget har stått inför. Håkan Ericsson har arbetet med den i flera år. Koncernen går från att vara ett företag som till största delen delar ut brev till att vara en viktig kugge i e-handeln där logistik – planering och distribution av e-handelns varor – står i centrum. 

Den omvandlingen har gått så där. Lönsamheten har fallit och i fjol gjorde Postnord en förlust på en dryg miljard kronor. Resultatet för själva rörelsen har fallit som en sten de senaste åren.

Samtidigt har kundklagomålen ökat. Paket har inte kommit fram i tid - eller alls. Det duger inte om koncernen ska vara den viktiga knutpunkten i e-handeln.

Styrelsen säger att den vill skynda på omvandlingen och att det då krävs en ny ledning. Men hur den ska gå till väga för att klara av det finns det inget svar på. 

Och trots att styrelsen tycker att takten i omställningen måste öka, är det inte lika bråttom att få på plats de personer som ska leda arbetet. Styrelsens ”målsättning” är att en ny permanent vd och finanschef ska vara på plats till årsskiftet.

Läs också: Postnord vd Håkan Ericsson får gå 

Läs också: Näringsministern: Postnord behöver få tillbaka allmänhetens förtroende