Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-pressen-okar-pa-finansinspektionen/

Ekonomi

Dan Lucas: Pressen ökar på Finansinspektionen

Finansinspektionen är satt under press, och den pressen kommer att öka.

Men ytterst är det inte inspektionen som ska hållas ansvarig för att unga människor har svårt att efterfråga bostäder. Ansvaret ligger hos politikerna.

Det finns nu en lång rad ekonomer som kritiserar FI och i synnerhet de amorteringskrav som införts; det första i juni 2016 och det andra i mars i fjol. 

När Finanspolitiska rådet, som är en oberoende myndighet som granskar finanspolitiken, kom med sin rapport tidigare i maj, skrev de att oron för hushållens skulder var ”överdriven”. 

Liknande kritik har framförts av Robert Boje SBAB:s chefsekonom som varit mycket aktiv i debatten om bostadskrisen.  

Hittills har FI försvarat sig med att den måste handla då hushållens skulder innebär en makroekonomisk risk. Vid en lågkonjunktur kommer de högt skuldsatta hushållen att dra ner på sin konsumtion och på så vis förvärra långkonjunkturen.

När nu professor Lars E.O. Svensson kommer med en rapport där resonemanget avfärdas som en myt som saknar stöd i forskningen, ökar pressen på inspektionen. Svensson är en av Sveriges mest namnkunniga och respekterade ekonomer.

Kritiken är också underbyggd. När FI hänvisar till erfarenheter i Danmark, Storbritannien och USA kan Svensson peka på forskning som visar att de exemplen inte är relevanta för Sverige. Där handlade det om att låna på bostaden för annan konsumtion; en överkonsumtion i förhållande till vad hushållen egentligen hade råd med finansierad av högre bolån. Men några sådana tecken syns inte i svensk statistik.

För FI börjar kritiken bli besvärande. Allt fler tunga ekonomer menar helt enkelt att inspektionen gör fel och att de inte analyserat vare sig problemet eller, än viktigare, om det är rätt åtgärder de sätter in.

Men det är delvis att skjuta bredvid målet. Topptjänstemännen på FI hade gärna sluppit i från vissa av åtgärderna, bara politiken gjort sitt. Men så länge riksdag och regering inte gör det, måste de handla – ungefär så går inspektionens försvar.

Och där kan de nog enas med kritikerna. Bostadskrisen är politisk och kan bara lösas politiskt.

Läs mer: 

Fler unga behöver hjälp av föräldrar vid bostadsköp

Ras för bostadsrättsaffärer i Stockholm