Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 13:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-riksbankens-besked-var-vantat/

Ekonomi

Dan Lucas: Boräntorna kommer troligen att vara fortsatt låga

Riksbankens direktion lämnar sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på noll procent.

DN:s Dan Lucas svarar på vad det betyder.

Var beskedet från Riksbanken väntat?

– Ja, det var länge sedan besked från det hållet var så väntat som detta. Redan i december vid det förra mötet var direktionen klar med att reporäntan skulle ligga kvar på noll under flera år. Och det håller de fast vid nu.

– Den höjning av räntan som skedde i december, från -0,25 till 0 procent, kritiserades skarpt av flera ekonomer för att ligga fel i tiden. Under hösten syntes ju tecken på en avmattning i konjunkturen.

Så när kommer direktionen ändra reporäntan?

– Ska man tro direktionens egen prognos så blir det först i slutet av 2022 då det kommer en försiktig höjning. Men frågan är hur mycket man kan lita på den prognosen. Det kan mycket väl bli en sänkning i stället – och det tidigare än 2022.

Varför det?

– Därför att inflationen, enligt det mått som Riksbanken använder, inte hamnar på bankens mål på två procent under hela prognosperioden. 

– Direktionen har till och med sänkt prognosen för inflationen i år. I december räknade den med att den blir 1,7 procent – nu sänks prognosen till 1,3 procent. Direktionen menar att det är kortvarig effekt av att den ovanligt milda vintern och lägre priser på olja har sänkt energipriserna.

– Dessutom skriver direktionen i ett pressmeddelande att den globala konjunkturen har mattats av och den varnar dessutom för att coronaviruset ”väntas minska den globala tillväxten på kort sikt”. 

– Allt det här pekar på att vi inte ska räkna med höjd ränta, snarare tvärtom.

Vad betyder det här för boräntorna?

– Egentligen ingenting utifrån beskedet från Riksbanken. Inget har förändrats sedan december, annat än att prognosen för inflationen sänkts. Reporäntan har viss begränsad betydelse för de rörliga boräntorna och den är oförändrad vilket betyder att de inte borde förändras av det skälet.

– Men man bör komma i håg att det finns många andra faktorer som påverkar boräntorna förutom reporäntan, som dessutom mest påverkar de rörliga bolåneräntorna. Band dessa faktorer finns självklart bankernas egna kostnader för lånen och hur konkurrensen utvecklas och därmed deras vinstmarginaler.

Så kommer boräntorna vara så låga som de är nu under de närmaste åren?

– Det kan man aldrig med säkerhet veta, men det bästa svaret är: Ja, troligen. Inflationen ser ut att ha bitit sig fast på låga nivåer och än så länge har inte svenska banker särskilt svårt att finansiera sin utlåning till bostadsköp. 

– De traditionella bankerna kommer också att utsättas för mer press när snabbfotade konkurrenter, som utnyttjar digitaliseringens kraft, tar marknadsandelar. Det gör det inte lättare för bankerna att höja sina räntor.