Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 19:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-sas-existens-ar-hotad-om-krisen-blir-langdragen/

EKONOMI

Dan Lucas: SAS existens är hotad om krisen blir långdragen

Bild 1 av 2 SAS vd Rickard Gustafson.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Bild 2 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT

Flygkoncernen SAS permitterar nio av tio anställda och kommer enbart flyga på en handfull destinationer, bland annat för att flyga hem strandsatta svenskar utomlands.

Med beskedet kom också inlindad kritik mot regeringen från SAS vd Rickard Gustafson.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Utrikesdepartementets (UD) beslut att avråda från alla utlandsresor får förödande konsekvenser för SAS. Uppemot 10.000 anställda, 90 procent av hela arbetsstyrkan, kommer att permitteras.

Det står nu klart att SAS existens är hotad om krisen blir långdragen. Rickard Gustafson sade visserligen flera gånger att bolaget har god likviditet och har byggt upp ”en finansiell beredskap”.

Men samtidigt konstaterar SAS-chefen att bokningarna mer eller mindre har upphört. Det är ett stort bekymmer då ett flygbolags intäkter är beroende av bokningarna - det är ju då resenärerna betalar sina biljetter. Samtidigt är de fasta utgifterna kvar.

Genom att permittera större delen av arbetsstyrkan kan SAS i varje fall minska kraftigt på sina lönekostnader, vilket är skälet till att koncernledningen fattat det drastiska beslutet.

Det märktes dock att Gustafson var irriterad över att Sverige ännu inte har en lag om korttidsarbete. En sådan regel gör det möjligt för ett bolag under en tillfällig kris att dra ned på de anställdas arbetstid utan att de förlorar motsvarande lön. Staten går in och betalar då en del av lönen.

En utredning föreslog det redan 2018, men den har ännu inte klubbats av riksdagen, trots att det finns en majoritet för den. Först den 1 maj träder den i kraft.

En sådan finns i Norge och även nu i Danmark. Rickard Gustafson gjorde klart att SAS kommer att utnyttja regelverken i dessa länder, men det går inte att använda för personalen baserad i Sverige.

Rickard Gustafson betonade att det inte handlade om uppsägningar utan en ”temporär permittering”. Men han tillade också att han hoppades innerligt att en lag om korttidsarbete kommer i Sverige så fort som möjligt. Och han påpekade att det är nu som bolaget behöver allt stöd det kan få.

Att skicka hem nio av tio anställda är givetvis ett dramatiskt beslut och Gustafsson förklarade att han ville ha dem tillbaka så fort som möjligt.

Men frågan är om så sker. Blir krisen långvarig kommer en del av personalen att söka sig till andra arbeten och därför kan skadan för SAS del förvärras. Då går bolaget miste om erfarna medarbetare som kan sitt bolag utan och innan. Det är kostsamt och det tar att lära upp nya anställda.

Tyskland har sedan gammalt ett regelverk med korttidsarbete och det var gynnsamt för tysk industri efter finanskrisen. Den kunde snabbt få upp produktionen när efterfrågan kom tillbaka.

Ämnen i artikeln

SAS

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt