Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-skifte-pa-bostadsmarknaden-allt-fler-tror-pa-stigande-priser/

Ekonomi

Dan Lucas: Skifte på bostadsmarknaden – allt fler tror på stigande priser

Det har skett ett skifte i synen på bostadsmarknaden. Fler tror nu på stigande priser och tunga ekonomer avfärdar varningar om att hushållen är överskuldsatta.

Men än så länge är det för tidigt att säga att den senaste tidens oroliga marknadsläge är över. 

Dan Lucas
Rätta artikel

Under maj månad har några nyheter kommit som pekar på en stabilisering av bostadsmarknaden. 

I förra veckan presenterade Svensk Mäklarstatistik prisutvecklingen för april. Och för första gången på drygt två år fanns det inte ett enda minustecken i någon av de regioner de mäter, vare sig för april månad eller för längre perioder, som tre- och tolvmånadersbasis.

I måndags presenterade så storbanken SEB sin bostadsprisindikator, som mäter vad hushåll tror om bostadspriserna. Hela 49 procent tror på stigande priser under det kommande året, en uppgång med fem procentenheter sedan i april. Endast 22 procent tror på fallande priser, vilket är en nedgång med fyra procentenheter. 

Banken har också ändrat uppfattning om bostadspriserna och skriver i ett nyhetsbrev att de ”inte längre räknar med någon ytterligare nedgång.”

Till det kan tilläggas att Finanspolitiska rådet - som granskar regeringens finanspolitik - i förra veckan kallade oron för hushållens stora skulder för ”överdriven”.

Så kan man blåsa faran över? Är krisen över för den här gången?

Svaret är nej, det kan man inte.

Fortfarande finns ett stort utbud av dyra bostadsrätter i storstäderna, i synnerhet i Stockholmsregionen. För att sälja dem har bostadsbyggarna tvingats till stora rabatter och det syns när de presenterar sina rapporter.

På onsdagen var det SSM:s tur. Bostadsbyggaren gjorde en förlust på själva rörelsen på 12,4 miljoner kronor för första kvartalet, att jämföra med en vinst på 34,7 för motsvarande period i fjol. Kassaflödet är fortsatt negativt – enkelt uttryckt så strömmar mer pengar ut ur bolaget än som kommer in.

SSM:s vd Mattias Roos, konstaterar själv i sin kommentar att marknaden för nya bostadsrätter ”är fortsatt avvaktande.” 

Och likt branschkollegan Oscar Properties har SSM ett stort obligationslån som måste omförhandlas. Lånet förfaller i mars nästa år och SSM ”utvärderar olika alternativ avseende lånets refinansiering.”

För Oscar Properties ledde omförhandlingen till ett betydligt dyrare lån, som sedan har följts av ett erbjudande till obligationsinnehavarna att omvandla sitt innehav till nya aktier. Det betyder att de nuvarande aktieägarnas makt i bolaget kommer att minska.

SSM försöker möta den tröga marknaden med att bygga hyresrätter – nästan hälften av deras projekt är just hyresrätter. Men bolaget har också satt som mål att 70 procent av de bostadsrätter de bygger ska kunna säljas till ett pris under två miljoner kronor. I Stockholmsregionen får det ses som en lågprissatsning.

Det är ofta så att debatten om bostadsmarknaden handlar om priser och hushållens skuldsättning. Men det finns en annan kris som är betydligt värre: att en växande grupp människor har allt svårare att över huvud taget komma in på bostadsmarknaden i de dyrare orterna. Det gäller även hyresrättsmarknaden.

Det är dock i grunden ett politiskt misslyckande som SSM eller andra byggare inte lär kunna göra mycket åt.