Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-storforetagen-drojer-med-svar-om-utdelningar-och-riskerar-sitt-rykte/

Ekonomi

Dan Lucas: Storföretagen dröjer med svar om utdelningar och riskerar sitt rykte

Foto: Henrik Montgomery/TT

Stoppa utdelningar och bonus till cheferna!
Uppmaningen från Finansinspektion, regeringen och även oppositionen kunde inte vara tydligare.

Men flera storföretag dröjer med svar – och riskerar därmed varumärket och sitt rykte hos allmänheten.

Inte i någon tidigare kris i modern tid har inbromsningen av ekonomin varit så snabb. Arbetsförmedlingen räknar med att över 20.000 personer har varslats under mars månad – mer än fem gånger så många som i mars i fjol.

Finansinspektionen, regeringen och Riksbanken har alla lättat på regelverk, sett till att det finns pengar i ekonomin och försökt i någon mån skydda de människor som nu riskerar att blir arbetslösa.

Det faller sig naturligt när staten, det vill säga skattebetalarna, går in med hundratals miljarder i likviditet och krediter, att företagen skulle visa återhållsamhet när det gäller utdelningar och bonusar.

Men mycket lite av det syntes under tisdagen. Lastbilstillverkaren Volvo sänker visserligen sitt förslag till utdelning, men det är ändå runt tolv miljarder kronor som ska betalas till aktieägarna.

Konkurser, inte minst bland småföretagare, kommer att öka. Dessa människor bidrar till statskassan och därmed stöden till företagen. Att det är stötande att då dela ut bonusar och aktieutdelningar säger sig självt - eller borde det.

Handelsbanken beslutade på tisdagseftermiddagen att skjuta upp frågan om utdelning till en extra bolagsstämma i november. Beslutet kom efter att flera politiker och myndighetsföreträdare uppmanat företag att se över sina aktieutdelningar.

Och så sent som under måndagen, på upprepade frågor, svarade Swedbanks ordförande Göran Persson att det än så länge inte finns några planer på att ändra på utdelningsförslaget. Banken har dock skjutit på stämman som ska hållas senast den 30 juni så styrelsen har fått tid att avvakta.

Utdelningar från aktiebolag hör till den moderna marknadsekonomin. Det är en del av den ersättning som ägarna ska ha för att de riskerar sitt kapital. De stora institutionella ägarna, som dominerar i de svenska börsbolagen, förvaltar också många gånger miljarder av sparares pengar. Det är framtida pensionsutbetalningar det handlar om. 

Det är ändå anmärkningsvärt att bolagen, i det extrema läge som nu råder, tvekar när tillsynsmyndigheter, regering och i stort sett hela det politiska fältet uppmanar dem till att hålla inne med utdelningar och bonusar.

Även om långt i från alla varslade kommer att förlora jobbet, så kommer det ödet ändå drabba tusentals människor. Konkurser, inte minst bland småföretagare, kommer att öka. 

Dessa människor bidrar till statskassan och därmed stöden till företagen. Att det är stötande att då dela ut bonusar och aktieutdelningar säger sig självt – eller borde det.

Men det som är riktigt märkligt är att styrelserna – i vart fall hittills – inte ser vilken skada det orsakar det egna företaget. Varumärket solkas, ryktet dras ner i smutsen.

När skattebetalarna räddade banksystemet på 1990-talet dröjde det väldigt länge innan bankerna hade återfått någon form av förtroende från allmänheten. Det var inte alltid en rättvis dom – bankerna drogs över en kam. Men även då var det höga chefer som pratade öppet om att det stöd som då fanns skulle användas smart – smart för banken och dessa chefer vill säga.

Läs mer: Kris för frisörerna – kunder avbokar på löpande band

Läs mer: Frisör-vd:n vädjar om hjälp att rädda branschen: ”Det är kaos” 

Läs mer: Panikvarsel ställer nya krav på politiken