Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-svangningarna-pa-borsen-kommer-att-fortsatta/

Ekonomi

Dan Lucas: Svängningarna på börsen kommer att fortsätta

Volatiliteten på börsen kommer att fortsätta.
Volatiliteten på börsen kommer att fortsätta. Foto: Mickan Palmqvist

Stockholmsbörsen, liksom andra europeiska börser, steg kraftigt under tisdagens handel – även om de inte tog igen hela raset från måndagen.

DN:s Dan Lucas svarar på tre frågor om varför det sker – och vad det betyder för småsparare.

1. Hur kommer det sig att aktiekurserna stiger rejält i dag när de föll så kraftigt i går?

Det här är typiskt mönster som upprepas vid alla finanskriser. Aktiepriser bestäms utifrån förväntningar om framtida avkastning. Hur bra kommer företaget som jag köper aktier i att gå framöver? Det är frågan som spekulanterna ställer sig.

Men i orostider blir det extra svårt att spå hur kursen går. Det är lätt att varje nyhet och rykte övertolkas när osäkerheten är så stor som den är nu. Ingen vet ju hur omfattande spridningen av det nya Coronaviruset blir och när unika och drastiska åtgärder sätts in, som att sätta Italien – med en av världens största ekonomier – mer eller mindre i karantän, ja då späds osäkerheten och oron på.

Samtidigt, efter en handelsdag som den på måndagen kommer oftast en motreaktion när aktörerna på börsen får lite tid att smälta det som hänt. Det är det vi har sett under tisdagen

Då får vi de här kraftiga svängningarna – volatilitet som det heter på börsspråk. 

2. Betyder det att de här svängningarna kommer att fortsätta?

– Ja, är det något vi kan vara hyfsat säkra på så är det att detta kommer att fortsätta till dess att vi får information att spridningen av det nya coronaviruset är under kontroll. Då går det att räkna på de ekonomiska skadorna och då lär börshandeln bli mer stabil.

3. Vad betyder det här för mitt pensionssparande och annat sparande?

Att det har minskat i värde. Och tyvärr går det inte att göra mycket åt det. När till och med proffsen har svårt att bestämma riktningen på börsen, så kan inte amatörer och småsparare klara det.

Men pensionssparande ska vara långsiktigt och då får man inte drabbas av panik på grund av en nedgång. Någon gång kommer aktiekurserna att stabiliseras och stiga igen. 

Läs mer: Så påverkar börsraset din pension

Efter att IT-bubblan sprack i mars 2000 rasade Stockholmsbörsens ledande index med 70 procent innan fallet nådde botten drygt 18 månader senare. Men sedan dess har indexet stigit med nära 400 procent – inräknat gårdagens ras.

Ett råd är givetvis att man har olika typ av sparande. Ett flera decennier långt sparande, till pensionen till exempel, är just det: långsiktigt. Då behöver tillfälliga motgångar inte betyda särskilt mycket. Viktigare är att se till att sprida riskerna och ha fonder med låga avgifter.

Handlar det däremot om ett sparande till semestern är aktier inte ett vettigt alternativ! Sätt hellre av en slant i månaden till ett vanligt banksparande i stället.

Stefan Ingves: Lägre ränta inte den viktigaste åtgärden