Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-13 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-swedbanks-agare-bor-stalla-in-sig-pa-att-banken-kommer-att-fa-betala-saftiga-boter/

Ekonomi

Dan Lucas: Swedbanks ägare bör ställa in sig på att banken kommer att få betala saftiga böter

Swedbank medger att de har brister när det gäller arbetet mot penningtvätt. DN:s Dan Lucas svarar på tre frågor vad det kommer att betyda för banken.

1. Banken medger att de har haft och fortfarande har brister i kampen mot penningtvätt. Vad betyder det?

– Först och främst är det en rejäl omsvängning från vad tidigare ledning och styrelse sagt. För mindre än ett år sedan förklarade dåvarande vd Birgitte Bonnesen att Swedbank inte hade den typ av kunder som Danske Bank hade haft i Baltikum; kunder som sysslat med penningtvätt på en gigantisk skala.

– Så sent som i februari och i mars, när skandalen briserade, stod ledningen och styrelsen handfallen inför uppgifterna. I en första kommentar skrev dåvarande kommunikationschefen att banken och dess ledning kände sig ”trygga med de system och processer vi har för att förebygga och förhindra penningtvätt.”

– I dag låter det annorlunda. Banken har haft brister i arbetet mot penningtvätt ”och vissa brister kvarstår alltjämt”. Det har saknats resurser och kompetens, ansvarsfördelningen har varit otydlig och det har även skett brott mot interna regler.

2. Varför sker det här nu?

– Två svar på den frågan finns. Det första är att banken har fått en ny styrelseordförande, Göran Persson, och en ny vd, Jens Henriksson. De har båda tillsatts just för att skandalen tvingade bort föregångarna. Det här är deras möjligheter att få upp alla brister på bordet – de kan ju inte hållas ansvariga för dem – och påbörja arbetet med att återställa förtroendet för banken, inte minst från kunderna.

– Det andra svaret är att utredningen, eller snarare utredningarna, kring banken sannolikt gått in i ett avgörande skede och troligen har avslöjat omfattande penningtvätt. Persson och Henriksson har inget att vinna på att vänta med att svara finansinspektionerna i Sverige och Estland. Det är snarare tvärtom – att vänta och riskera läckor skulle bara förvärra läget.

3. Vad betyder det här för de framtida processerna?

– Det är ett tydligt medgivande från Swedbanks sida, så vi kan räkna med att de kommer att samarbeta med alla parter som utreder den misstänkta penningtvätten. Det kan gynna banken på sikt, men bankens ägare bör ändå ställa in sig på att banken kommer att få betala saftiga böter – och förmodligen i flera länder.