Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-talamodet-med-idermark-har-varit-pa-upphallning/

Ekonomi

Dan Lucas: Tålamodet med Idermark har varit på upphällning

Lars Idermark lämnar posten som styrelseordförande i Swedbank. DN:s Dan Lucas svarar på vad det betyder för banken.

Dan Lucas
Rätta artikel

1. Är det förvånande att Idermark går?

– Inte det minsta. De senaste två veckorna har det varit uppenbart att förtroendet och tålamodet med honom hos flera av bankens största ägare varit på upphällning.

– För två veckor sedan presenterade banken en inledande rapport om hur den hanterat den misstänkta penningtvätten i Baltikum. Rapporten var kraftigt censurerad och både Lars Idermark och dåvarande koncernchefen Birgitte Bonnesen misslyckades med att skingra dimmorna. De snarare tätnade och flera stora ägare uttryckte sitt missnöje.

– När Idermark sedan efter stämman i förra veckan förklarade att han inte hade läst den så kallade Grimstadrapporten – ett centralt dokument i den här historien – var det nog en och annan som tog sig för pannan. Det borde ha varit en självklarhet för styrelsen att läsa den.

2. Vad händer nu?

– Vice ordförande Ulrika Francke tar över som styrelseordförande. Men det är sannolikt bara tillfälligt. Idermarks avgång innebär att en extra bolagsstämma rycker närmare, troligen innan midsommar. 

– Valberedningens ordförande Lennart Hagberg har också meddelat nu på morgonen att den kommer att ”intensifiera sitt arbete med att förstärka styrelsen, inklusive ny ordförande, i samband med en extra bolagsstämma.” Det finns inget datum för stämman utsatt, men det står klart att fler än Idermark har gjort sitt i styrelsen. 

– Ulrika Francke har suttit i styrelsen länge och bär därmed också ett ansvar för den tafatthet med vilken banken har försökt hantera skandalen. Det är svårt att tro att hon kommer att få förnyat förtroende.

3. Vad är det för nya styrelseledamöter som banken behöver?

– Den behöver ledamöter som förstår sig på banking förstås, men också vad för slags bank Swedbank är med sina rötter i sparbanksrörelsen. 

– Men framför allt behövs personer med känd integritet och som förstår hur de ska arbeta för att återskapa ett sargat förtroende. För att klara det behöver styrelsen göra klart att öppenhet i allt måste vara ett ledmotiv. Den ska kräva att alla kort läggs på bordet och inte smusslas undan. Den kan ju börja med att ge offentlighet åt Grimstadrapporten.