Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tre frågor om bostadsstatistiken

Färre affärer och avvaktande marknad är utvecklingen den senaste månaden för bostadspriserna. DN:s Dan Lucas förklarar vad vi kan vänta oss.

1. I april var antalet bostadsrättsaffärer nio procent färre än för april 2017. Kommer den nedgången fortsätta?

Osannolikt är det inte. Det var ovanligt många affärer som gjordes under januari och februari i år, innan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars. Effekten märktes direkt i statistiken för både mars och april och det kan mycket väl vara så att maj visar en liknande effekt. Men mycket beror på prisutvecklingen.

2. Priserna verkar stå still och mäklare talar om en avvaktande marknad. Vad betyder det?

Att affärerna genomförs i ett lugnare tempo än innan höstens prisnedgång. Mer realistiska utgångspriser har satts och säljare har börjat förstå att de inte kan räkna med en hetsig budgivning – även om det givetvis förekommer på de riktigt attraktiva objekten.

Samtidigt är utbudet stort, inte minst av nybyggda bostäder och där pressas nog priserna än mer när byggföretagen måste bli av med dem. Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik pekar bland annat på det när han tycker sig se tendenser på en svag nedgång för bostadsrättspriserna.

Men det ska understrykas att det finns stora variationer i landet. Det finns fortfarande städer där bostadsrättspriserna stiger. Att riksgenomsnittet sjunker beror på att Stockholm och Göteborg väger så tungt – fyra av tio bostadsrättsaffärer görs i Stockholms län.

3. När får vi svaret om priserna kommer att börja röra sig igen – neråt eller uppåt?

Gissningsvis först i höst när marknaden kommer i gång efter sommarstiltjen. Det gäller i synnerhet om maj månad också visar på färre antal affärer än maj i fjol.

Men det ovan sagda gäller framför allt för bostadsrättsmarknaden. Villamarknaden har alltid varit lugnare med mindre rörelser, upp och ner, än vad som gällt för bostadsrätter. Och här är tendensen snarast en svag prisuppgång, men hur bestående den är går inte att säga i dag.

Läs även: Sex tecken på en bostadskris

Quiz: Vad kan du om bostadsmarknaden

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.