Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 20:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-tre-saker-att-halla-koll-pa-med-ericsson/

Ekonomi

Dan Lucas: Tre saker att hålla koll på med Ericsson

Foto: Lars Schröder/TT

I morgon, onsdag, kommer Ericsson att presentera sin rapport för första kvartalet i år. DN:s Dan Lucas svarar på vad du bör hålla koll på i rapporten.

Dan Lucas
Rätta artikel

1. Vad tror du är det viktigaste som kommer ur rapporten?

– När det gäller ett företag som Ericsson är allt viktigt! Men ska jag välja så är det hur det går med 5G, den nya generationens tele- och datanät. Ericsson ligger här i framkant och 2019 har beskrivits som året då den kommer att slå igenom på bred front. Det ska bli intressant att se vad Ericsson har att säga om takten i utrullningen av 5G – och kostnaderna.

2. Ericssons kinesiska konkurrent Huawei har stoppats från att bygga 5G i USA och Australien av säkerhetsskäl. Liknande tongångar har hörts i Europa och i Sverige utesluter inte regeringen ett förbud för Huawei också. Gynnar inte det Ericsson?

– Nja, det där är ett tveeggat svärd. Visst kan Ericsson gynnas, men samtidigt är den kinesiska marknaden viktig för koncernen. Och risken är uppenbar att den kinesiska regimen slår tillbaka, vilket i sin tur kan drabba Ericsson hårt.

– I förra veckan utsattes dessutom Ericssons huvudkontor i Kina för en räd av landets konkurrensvårdande myndigheter. Det skedde efter klagomål om licensiering av patent på nya 5G-kompatibla telefoner och andra apparater. Det antas leda till en ökning av royaltybetalningar som tillverkare måste betala till Ericsson.

– Men räden kan också ses som en varning från Kinas sida mot de västländer som vill stoppa Huawei.

– Det är också intressant att höra hur Ericsson duckar frågor kring Huawei och ett eventuellt stopp för företaget i Sverige. ”Vi spekulerar inte kring eventuella politiska beslut” var Ericssons svar när SVT Nyheter ställde frågan i vintras. Så allt som ledningen säger om Kina och Huawei kommer analytikerna intressera sig för. 

3. Är inte resultatet för Ericsson under kvartalet intressant?

– Självklart, men den kris som Ericsson var inne i för bara ett par år sedan är till stor del övervunnen. Storstädningen som Börje Ekholm lanserade när han tillträdde i januari 2017 fortsätter visserligen, men i ett annat tempo. Och resultatet har förbättrats kvartal för kvartal. 

– Ekholm var också påtagligt nöjd när han i januari i år presenterade bokslutet för fjärde kvartalet i fjol och kunde konstatera att koncernen växer – för första gången sedan 2013.

Läs mer: Ericsson-chef gav vän miljonkontrakt – visselblåsare köptes ut