Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-viktigast-att-han-star-for-oppenhet-och-odmjukhet/

Ekonomi

Dan Lucas: Viktigast att han är öppen och ödmjuk

Göran Persson Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Förre statsministern Göran Persson föreslås till att bli ny styrelseordförande för Swedbank. DN:s Dan Lucas svarar på tre frågor om vad det kan betyda för banken.

Dan Lucas
Rätta artikel

1. Är det förvånande att Göran Persson föreslås av valberedningen att bli ny ordförande för Swedbank?

– Nej – och ja. Nej, därför att hans namn har nämnts i spekulationerna tidigare. Nej, därför att det finns en folkrörelsekultur hos sparbankerna, där Swedbank har sina rötter. Dessutom har Göran Persson erfarenhet från styrelseuppdrag i en bank – närmare bestämt Ålandsbanken.

– Till det kan sägas att bankens näst störste ägare är Folksam, där Jens Henriksson är koncernchef. Han var politisk sakkunnig i Finansdepartementet när Persson var finansminister. Henriksson fortsatte som planeringschef och statssekreterare i departementet under den tid Persson var statsminister. Och Henriksson sitter i valberedningen.

– Ändå är beskedet förvånande. Valberedningen har så att säga valt en person ur den, i vid bemärkelse, egna sfären. En person med lång folkrörelsebakgrund van att svinga en ordförandeklubba. Det mer vågade alternativet hade kanske varit en jurist med integritet och med erfarenhet av internationella affärer.

2. Är det då fel med en person med folkrörelsebankgrund som har bevisat att han kan få resultat?

– Absolut inte. Men i det läge som Swedbank befinner sig i krävs ödmjukhet och lyhördhet. Banken riskerar mångmiljardböter och förlorade kunder. Visst är det bra med en beslutsför person som ordförande, men det behövs också en person som kan skapa förtroende, internt och externt.

3. Om Göran Persson väljs, vad blir då hans viktigaste uppgifter? 

– Först och främst att utse en ny ledning. Anders Karlsson är tillförordnad koncernchef och även om han gjorde bra i från sig när delårsrapporten presenterades i förra veckan – bättre än någon annan i ledningen har gjort sedan skandalen briserade i februari – så har han varit en del av den ledning som nu ifrågasätts.

– Men viktigare än så är att Persson tar till sig den kritik som riktats mot banken; att han står för öppenhet och ödmjukhet. Vi vet ännu inte om banken har varit ett verktyg för omfattande penningtvätt, men mycket pekar på att så varit fallet. Då räcker det inte med att säga ”nu vänder vi blad, nu ser vi framåt”. Dokumenten måste fram och utredningarna måste offentliggöras.