Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Daniel Wellington stämmer Ur & Penn: Armbandsklockan är en kopia

Daniel Wellington och Ur & Penn
Daniel Wellington och Ur & Penn

Daniel Wellington stämmer Ur & Penn för intrång i urtillverkarens upphovsrätt, motiverat med att butikskedjan säljer en armbandsklocka under varumärket William Gregor som är påtagligt lik en av Daniel Wellingtons klockor.

Det så framgångsrika Daniel Wellington (DW) anger även i stämningen att man vill ha information från Ur & Penn om vilka affärsintressen som ligger bakom William Gregor.

Det är näringslivssajten Breakit som redogör för rättsfallet, som på måndagen ska ha inletts med domstolsförhandlingar.

I sin stämningsansökan hävdar Daniel Wellington att Ur & Penns William Gregor-klocka har så många likheter med en DW-klocka att den ska betraktas som en kopia, vilket bolaget menar innebär ett intrång i dess upphovsrätt. Daniel Wellington vill att försäljningen stoppas och att de exemplar som tillverkats men inte hunnit säljas förstörs.

Daniel Wellington har rönt stora försäljningsframgångar under senaste åren med sina klockor. Grundaren Filip Tysander har sett till att marknadsföra uren via sociala medier, något som visat sig vara effektivt. I dagsläget uppges DW ha fyra miljoner följare på Instagram, skriver Breakit.

I stämningen anger Daniel Wellington att man vill ha skadestånd, utan att ange något belopp. Bolaget motiverar detta med att intrångets omfattning ännu inte är klarlagt.

Breakit har sökt DW:s advokat, vilken avböjer att kommentera fallet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.