Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/danmark-bygger-nio-foretagsoar/

Ekonomi

Danmark vill bygga konstgjorda företagsöar

Danmark vill bygga konstgjorda företagsöar.
Danmark vill bygga konstgjorda företagsöar. Illustration: Ekonomi-och inrikesministeriet, Danmark.

Danska regeringen vill bygga nio konstgjorda företagsöar. Projektet beskrivs som ett slags europeiskt Silicon Valley, men finansieringen av byggplanerna är oklara. 

Rätta artikel

De konstgjorda öarna ska byggas strax söder om Köpenhamn. Bakom projektet står de lokala kommunerna som uppbackas av den danska regeringen. Projektet påbörjas redan år 2022, uppger danska TV2. 

Målet är att öarna ska locka till sig 380 nya företag och 30.000 arbetstillfällen. Av dessa kommer drygt 12.000 vara nya jobb, enligt beräkningar från konsultbolagen Deloitte och Rambøll, på uppdrag av regeringen. 

Framför allt är de nya öarna till högteknologiska företag, men även tillverkare av produkter som används i vardagen, berättade industriminister Rasmus Jarlov till danska nyhetsbyrån Ritzau. 

Företagsöarna ska bli en förlängning av ön Holmene. Fram tills 1960-talet var ön ett grönområde med små öar och sjöar. Sedan dess har Holmene vuxit och blivit ett vikigt affärsområde för landet. Genom att återställa den ursprungliga landskapsformen och koppla ihop nio konstgjorda öar skriver den danska regeringen att de etablerar Nordeuropas största, mest innovativa samt grönaste affärsområde. 

”Jag tror att det kan utvecklas till ett slags europeiskt Silicon Valley som gör att Danmark och huvudstaden kommer att stå starkt i konkurrensen med Amsterdam, London och Stockholm”, säger Brian Mikkelsen, vd för näringslivsorganisationen Dansk Erhverv, till danska TV2.

De första byggbara tomterna kommer att säljas 2028 och enligt den danska regeringen kommer företagsöarna stå färdiga 2040. Dock är finansieringen av det stora byggprojektet oklart. 

Dessutom måste öarna röstas fram i riksdagen. Den nuvarande danska regeringen består av ministrar från partierna Liberal Alliance, Venstre och det konservativa Folkeparti. Utöver de som befinner sig i riksdagen, och står bakom projektet, har även danska Socialdemokraterna hyllat företagsöarna i danska TV2. 

Läs mer: Kina bygger missilsystem på konstgjorda öar